Oldal kiválasztása

Karácsonyi fotózás 2022

Mit választhatsz a rohanós műtermi minifotózások helyett?

Hamarosan közeleg az évnek az a szakasza, amikor a közösségi oldalakat és a postaládádat elárasztják az őszi és karácsonyi minifotózásra hívó levelek és posztok.

Lehet, hogy már csináltál ilyet, lehet, hogy minden évben elmentek egy ilyen minire.

Ez történhet ilyenkor / verzió #1

Napokig, hetekig gondolkodsz, mikor lenne jó fotózni, de közben izgulsz, hogy mire sikerül a férjeddel egyeztetni, elfogynak a helyek.  

Persze a nagy nap előtt görcsben van a gyomrod, mert az oviban éppen tombol a közösségi nátha, vajon a te gyerkőceid kihúzzák-e addig vagy le kell mondani a fotózást?

Kihúztátok előtte napig, te már 3 szett ruhával készültél, hogy nagyjából passzoljatok egymással és a díszlettel is. Ki kell centizni, mikor öltöztök át, persze a legkisebb fogzik, arra is készülni kell több váltás ruhával.

Aztán reggel a kapkodás, hogy odaérjetek, hiszen csak fél óra van a fotózásra, de előtte érkezni nem szabad, késni meg pláne nem.

Persze mindeközben nyugalmat kell árasztanod, hogy a gyerekek és a párod ne vegyék át az idegességed. De átveszik, a két nagyobb az autóban összeveszik, apa ideges, te már a sírás határán.

Végül csak odaértetek, csak lement a fotózás, végül kellemes volt a díszlet, kedves a fotós.

A képek sem lettek rosszak.

Csak azt érzed, hiányzik valami róluk.

Számolod: megvan minden gyerek.  Mindenkin van ruha. Még grimaszt sem vágott senki.

De mi hiányzik akkor?

Napok múlva esik le: az ÉLET. Az a valódiság, ami kiteszi a mindennapjaitokat. Éppen az, ami miatt idegeskedtél nemrég az autóban, pont az hiányzik a képekről.

Amikor nemcsak szépen, hanem ŐSZINTÉN vagytok jelen a fotózáson.

Sőt. JELEN VAGYTOK.

Ezért elgondolozol: lehet-e ez másként.  Lehet.

Karácsonyi fotózás / Verzió #2

Beszélgetsz velem egyet telefonon. Megnyugtatlak, hogy mindaz, ami stresszforrás egy megszokott karácsonyi minifotózáson, nálam a nyoma sem lesz.

Szabad időpontjaim mindig vannak, akkor is, ha úgy tűnik, hogy nincsenek. Például arra az esetre, ha közbenjön egy őszi meghűlés.

Az agiszabo családi fotózásról nem tudtok elkésni. Mert akkor kezdünk, amikor nektek a napirendetekhez a legjobban illeszkedik. Mert otthon leszünk nálatok. Azt viseltek, amiben jól érzitek magatokat.

Azt csináljuk, amit szerettek csinálni.

Nem kapkodunk, nem fog sem 30, sem 60 perc után kiesni a gép a kezemből. Együtt leszünk, mint régi jóbarátok.

Az elkészülő képeken önmagatokat fogjátok viszontlátni.

Az egyen berendezett háttér helyett a saját otthonotok lesz a díszlet. Hiszen abban éltek, abban vagytok önmagatok.

A képekről minőségi, művészi nyomatokat készítek nektek, esetleg fotókönyvet.

Ez lesz az a könyv, ami elmeséli, hogyan, miként éltek 2022-ben. Ebben lesz benne a gyerekek huncutsága, az igazi személyiségük, a kócos kis hajuk, a játékok a háttérben. Mert ez az élet, ez a valódiság, amire jó emlékezni.

A dokumentarista családfotózás sokkal több, mint hogy kattintgatok, amíg ti mézeskalácsot süttök. Sokkal több annál, hogy NEM vesztek fel összeillő ruhákat, csak azokat, amiket egyébként is. Ez alatt az idő alatt én figyelek. Úgy olvadok bele a napokokba, mintha mindig is ott lennék veletek. 

A szerény, visszahúzódó, félénk gyerekeknek hagyunk időt, hogy feloldódjanak (általában a várt idő töredéke alatt megtörténik). A zizegős, túlpörgő gyerekek pörögjenek csak, én bírom, ti pedig megszoktátok már. 

Itt nem kell rászólni a gyerekekre (amíg persze nem veszélyeztetik sem magukat, sem másokat), nem kell “viselkedni”, nem kell szépen nézni a kamerába. 

Egyet “kell”: önmagatok maradni. 

Tudom, ez most furcsa, mert mégiscsak ott lesz egy idegen, egy nagy géppel a kezében. 

De 8 éve csinálom, 500 családon vagyok túl saccperkábé, hidd el, tudom miről beszélek, amikor azt ígérem, hogy jól fogjátok magatokat érezni. 

A 2-3 órás családi fotózáson azt csináljuk, amihez kedvetek van, olyan ritmusban, ahogyan éppen adja magát. Az elsődleges rendező el az öröm, hogy tudjatok felszabadultak lenni és jól érezni magatokat együtt. 

Szoktam javasolni, hogy kezdjünk az otthonotokban, hiszen az a legcsodálatosabb díszlet, ami a családotokhoz hátteret tud biztosítani. Tudjatok emlékezni arra, most, ebben az évben milyen az otthonotok, ha most még kiságy van a szobában, felnőve a gyerekek a kamaszágyból nézhessék vissza, milyen is volt. Ezek a képek fogják visszahozni számukra ezeket az időket. 

Ha van kedvünk, az otthoni program után kimehetünk a kertbe vagy egy közeli, általatok kedvelt helyre. Elmehetünk forraltborozni, kávézni, sütizni, barangolni, kirándulni. Ezt együtt találjuk ki és látjuk meg, mihez lesz kedvünk. 

Igen, egy karácsonyi családi fotózás ilyen is lehet.  

Melyik tetszik jobban? Ha a másodikra szavazol, itt tudsz egy neked tetsző időpontot választani, hogy beszélgessünk egyet az elképzelt fotózásotokról.

ripka Dani interjút készített velem

Az a megtiszteltetés ért, hogy Ripka Dani felkért, hogy szerepljek az országunk neves fotósait felvonultató interjúsorozatában :)  Laza, kötetlen, mesélős interjú lett, ezúton is köszönöm a megtisztelő felkérést!  "Hogyan kerülsz "mood"-ba? A családokkal a fotózás...

Zizegős családfotózás Szombathelyen

Zs. gimis osztálytársam, jóbarátnőm volt. Ritkán mondom ezt, de ezen a fotózáson elfáradtam. Ugyanis annyit nevettünk, hogy szó szerint már fájt az arcom a végére. Beültem az autóba utána és percekig csak vigyorogtam, ragyogtam és hálát adtam, hogy mennyire...

A családi fotózás NEM a helyszínről szól

A családi fotózás NEM a helyszínről szól, a szép őszi falevelekről. A családi fotózás NEM a ruhákról szól. NEM a naplementés mezőről. A családi fotózás NEM a karácsonyi berendezett műteremről szól. A családi fotózás NEM arról szól, melyik fotós kattintgat olcsóbban. A...

Anya vagyok és … utálom, ha fényképeznek.

Ki ez a nő a képeken?  Tudom, milyen érzés, amikor meglátsz magadról egy véletlen fotót, alig ismered fel a nőt, aki a képen szerepel.  A tükörben fel sem tűnt, hogy a karod vastagabb annál, mint ahogy emlékeztél. A szemed karikásabb, a pocid minden képen látszik. Meg...

Családi Legendárium Fotózások

A minap beszélgetttem egy nagyon kedves barátnőmmel. Mesélte, hogy a testvéreivel elkezdték felkutatni, összeállítani a családi legendáriumot. Több ez, mint a családfa-kutatás. Fényképeket keresnek, történeteket, személyiségeket. Egyéniségeket. Kik által, miként...

Amilyen az összetartozás illata – babafotózás

A kezdetektől, 2014 óta a misszióm, a hitvallásom a pózmentes, stresszmentes fotózás. Hiszem, hogy egy családi fotózásnak többnek kell lennie, mint néhány sorozatban ellőtt képkocka. A családi fotózás meséljen arról, amilyenek valójában vagytok. ÚGY IGAZÁN. Amikor nem...

9 ok, hogy a dokumentarista családfotózást válaszd

 Ahányszor már hallottam, hogy egy-egy család régóta követi a munkámat és évek óta terveznek egy családi fotózást...! Elég biztos vagyok benne, hogy a következő kifogások egyike, ha nem mindegyike, rendszeresen előkerül:  - Túl drága, most nem fér bele egy ilyen...

Zizegős családfotózás Tommy-val

2021 szeptemberében hirdettem meg a “Zizegjünk együtt!” kampányt, ahol egy dokumentarista családi fotózást lehetett nyerni. A nyertes családdal, mivel külföldön élnek, egy évvel később, 2022 nyarán ejtettük meg a fotózást. Úgy indultunk, hogy Tommy-val a Jászai Mari...

Vidd hírét a Zizegjünk együtt! pályázatnak!

Vidd hírét a Zizegjünk együtt! pályázatnak   Ebben a sztoriban mind együtt vagyunk. Akár mert érintett vagy, akár mert csak simán szívügyed, akár mert én szépen megkérlek rá.  A pályázat misszója, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy egy ADHD-s, egy zizegős, egy...

Városi fotózás Jankával

Még egy utolsó munka, még egy utolsó séta, még egy utolsó közelség, még egy utolsó élőszó, amíg lehetett. Városi portréfotózás.

HOGYAN VÁLASSZ CSALÁDI FOTÓZÁSCSOMAGOT?

 A FOTÓZÁS HOSSZA Három opció közül választhattok:  30-40 perces MINI és a 60-90 perces NORMÁL csomag közül, valamint ha fejest urganál valami újba: választhatod az EGY NAP csomagot is.  Mikor érdemes a MINI csomagot választani?  – ha van egy tuti ötleted és/vagy az...

2021-es előrejelzések

Változatos egy év volt ez a 2020., de belőlem olyan erőket hozott elő, amit még 2019-ben nem hittem, hogy valaha megtalálok magamban. Így tele vagyok tervekkel, örömmel, várakozással, nézzétek, mi mindennel készülök nektek! az agiszabo Kicsit kívülről meg fogok...