Oldal kiválasztása
A minap beszélgetttem egy nagyon kedves barátnőmmel. Mesélte, hogy a testvéreivel elkezdték felkutatni, összeállítani a családi legendáriumot. Több ez, mint a családfa-kutatás. Fényképeket keresnek, történeteket, személyiségeket. Egyéniségeket. Kik által, miként lettek ők azok, akik most, 2022-ben hordozzák a családjuk génjeit, a traumáikat, az örömeiket, a szokásaikat?
De csak amolyan kétdimenziós lenyomatokat találnak. Érzelemmentes, személyiségmentes pózokat a családi képeken. Érthető, hiszen a szépet, a társadalmilag elfogadottat kellett megmutatni, azt, ami “normális”. A falakon olyan képeknek kell lenniük, amik azt mutatják, amilyenek lehetnénk.
Ha nem történne semmi, ha nem lenne egyénisáégünk. Ha beleférnénk az A4-es sablonba.
De ha már nincs kit megkérdezni, hogy milyen volt a dédimama, a szépmama, milyen votl a házasságuk, hogyan bántak a gyerekekkel, akkor honnan fogjuk ezt tudni?
Honnan fogjuk tudni 2-3 generáció múlva, hogy milyen volt az élet, hogyan szerettek, hogyan kapcsolódtak, hogyan éltek túl?
Mi mesél erről, ha már nincs hová fordulni a kérdésekkel?
Ezért lett a neve a családi fotózásaimnak CSALÁDI LEGENDÁRIUM fotózások.
Mert nem lehet, hogy úgy múlunk majd el, hogy semmi ne emlékeztessen arra, milyen szeleburdi anyuka vagy vagy éppen milyen csodálatosan összeszedetten kormányzod a családi hajót. Mi más mesélhetne erősebben arról, hogy a férjed hogyan mókázik a gyerekekkel, ha nem egy őszinte, valódi, pózmentes, tervezetlen fotózás képei? Ki és honnan fog emlékezni majd arra a mosolyra, arra a grimaszra, ami a kisfiad és a kislányod sajátja, ha nem azok a képek, ahol NEM KELL VISELKEDNI?
Vajon a pózolós ovis és karácsonyi fotókból fog-e látszani a kis személyisége, a belső világa, a huncutsága? Vagy azok a képek csak a külsőt, az arcot, a mázat mutatják?
Te mire szeretnél emlékezni inkább?

Ha szeretnéd te is, hogy a családod életét úgy örökítsük meg, hogy az igazi arcotok, az igazi személyiségetek köszönjön vissza a pózok, a mesterkélt helyszínek és pillanatok helyett, akkor jó helyen jársz.

Beszélgessünk róla egy rövid telefonbeszélgetés keretében, erre itt tudsz jelentkezni.