fbpx
agi@agiszabo.hu +36 30 394 7274

A fotózásokról

Kisbabát vártok. Megszületik, Felnő. Tudod, érzed a zsigereidben: megállítanád az időt.


Felötlik benned az is, de jó lenne, ha egy külső személő is megmutatná, milyenek vagytok most, hogyan éltek, hogyan szerettek. Készüljenek olyan képek, ahol mindannyian rajta vagytok.
Ezért profi fotóst keresel.
Körülnézel, van miből válogatni, Díszletekre bukkansz, jelmezekre, berendezett stúdiókra.
Érzed, hogy te valami mást szeretnél.
Valódibbat, igazibbat. Életszagút. De mégis szépet, amit kitehetsz a falra vagy albumba rendezhetsz.
Ekkor bukkansz rám, Ágira.


MLYAN AZ ÁGISZABÓ STÍLUS ÉS HANGULAT?élettel teli. szabad. otthonos.

Szabad, mert nem korlátozom sem magamat, sem benneteket, sem a helyzetet olyan keretek közé, ahová nyilvánvalóan nem férünk be. Az egyik legfontosabb életelvem (amellett, hogy rosszkedvűen nem szabad könyvesboltba mennem, mert felvásárolok mindent), hogy azzal dolgozunk, ami van. Azt élvezzük, ami megadatott. Addig megyünk, amíg enged a helyzet. Nem tovább. 

Igaz ez az időjárásra: imádom a borús napokat, mert olyan csodálatosan hozza ki a színeket, hogy alig lehet betelni vele, imádom a napsütést, mert elképesztő árnyékokat tud rajzolni, imádom az esőt, a havat, a meleg szellőt. De ugyanígy igaz ez a babák (és a szülők) ritmusára, hangulatára, igényeire.
Nincs a világon olyan fotó, ami megérné azt a szenvedést vagy nyűgösséget, amit egy éhes vagy fáradt baba érezhet. Nincs az a fotó, ami jól sikerülthet akkor, ha a résztvevők közül valaki nem érzi jól magát a helyzetben.

Talán ezért is olyan élettel teliek a képeim: mert a fotózásokon maximálisan rátok szabom az eseményeket: hiába látok meg egy jó helyszínt, egy klassz fényt, ti vagytok a legfontosabban.

A fotózás helyszínét minden alkalommal közösen egyeztetjük (kivéve a Love Mama és a Love The City fotózásokon). Ha kinti fotózást szeretnétek, számos kedvenc helyszínem van Budapesten belül és a Balatonnál is, ahol ismerem már a fények járását, tudom, hogy a picik és a nagyobbak is jól el tudják maguklat foglalni, ami csodálatos hátteret adhat a képekhez.

Ha benti fotózást szeretnétek, a helyszín általában az otthonotok. Ettől ritkán szükséges eltérni, ilyen esetekben fotóztam már hotel bárjában családokat, airbnb szálláson, piac aulában, kocsmában is. Ötleteim mindig vannak :)

Gyakran ismételt kérdések, részletek

HOGYAN FOGLALHATSZ CSALÁDI FOTÓZÁST?

Ha átnéztétek a képeimet, elolvastátok, hogy hogyan dolgozom, szimpatikusnak találtok, írjatok egy emailt a kapcsolati oldalon és utána megbezsélünk mindent.

MENNYIVEL ELŐRE KELL IDŐPONTOT KÉRNI?

Mivel havonta csak korlátozott számban vállalok fotózásokat, érdemes minimum 2-3 héttel, de inkább egy hónappal előre foglalni, különösen az április-májusi és a szeptember-október-novemberi főszezonban.

MELYIK NAPSZAKBAN A LEGJOBB FOTÓZNI?

Legtöbbször 9.00-9.30-kor kezdünk, mert ekkor még mindenki friss és elkerüljük a déli napot, de nyáron fotózhatunk késő délután is. Ezek csak kiindulások, olyan időt fogunk keresni, ami a legjobban igazodik a családotok ritmusához.

MIKOR ÉRDEMES JELENTKEZNI ÚJSZÜLÖTT FOTÓZÁSRA?

Még a baba születése előtti hetekben :) Kinézünk egy “ceruzás” időpontot és ha hazaértetek a kórházból, pontosítjuk. Fontos tudni, hogy én nem a klasszikus csomagolós babafotózást csinálom, így nem kell ragaszkodni a 3-10 napos kritikus időhatárhoz.

MIVEL KÉSZÜLJÜNK A CSALÁDI FOTÓZÁSRA?

Leginkabb semmivel. :) Jókedvvel, lazasággal, elengedve az elvárásokat vagy az irányítást. Hogy milyen ruhát érdemes felvenni vagy az otthontokatban mennyire pakoljatok el, erről a fotózás előtt fogok küldeni egy levélkét, de itt is elolvashatod.

MENNYI IDEIG TART A FOTÓZÁS?

Többszáz család fényképezése után a gyerekek viselkedése alapján vakon, óra nélkül is meg tudom mondani, mennyi idő telt el a fotózásból: az első megtorpanás, amikor kezdenek fáradni általában 51 és 59 perc között történik. Tényleg. Mindig. Ezért a beszélgetéssel, a tízóraizással és minden megbeszélésével együtt kb. 1,5-2 órát fogunk együtt tölteni. Újszülött babáknál ez picit rövidebb vagy hosszabb is lehet, a mini csomagban pedig 30 perc a fotózás ideje: ez elfoglalt és a fotózást idegekkel nem bíró apukáknak nagyon kényelmes :)

MI TÖRTÉNIK, HA KINTI FOTÓZÁST BESZÉLTÜNK MEG ÉS ESIK AZ ESŐ AZNAP?

Bár elég komoly boszorkányos képességeim vannak, az időjárást befolyásolni még én sem tudom. Vagy talán mégis? :) Ugyanis eddig a többszáz alkalomból csak nagyon kevés esetben kellett teljesen elhalasztani a fotózást, mert valahogy mindig észhez tért az időjárás, mire szükséges lett volna, igazi kis csodák történtek már. :) Ha pedig mégsem így lenne: minden héten hagyok extra üres napokat a naptáramban (értsd: fotózás nélkülit), hogy legyen lehetőség más napra áttenni, még a főszezonnal számító májusban és novemberben is.
Ha betegség miatt át kell tenni, ugyanez érvényes.

“UTÁLOM, HA FÉNYKÉPEZNEK ÉS ÁLTALÁBAN SZÖRNYEN MUTATOK A KÉPEKEN!”

Tudom. Én is. A legtöbben így vagyunk ezzel. De tudod mit? Az elmúlt négy évben a legtöbbször visszahallott vélemény rólam az volt, hogy úgy érkeztem, mintha már ezer éve ismernénk egymást. Mert én úgy is érzem. Hiszen ha a sok-sok szuperügyes fotós közül engem választottatok, valami kapcsolódást biztosan éreztetek felém. Nálam nem kell a kamerába kínosan mosolyogni, nem “kell” belenézni, csak ha szólok, de azt sem fogod észrevenni. Egyébként pedig a babáddal, a gyerkőcöcskéddel leszel elfoglalva, ők pedig feloldanak minden feszkót.

HOGYAN ÉS MIKOR KAPOM MEG A KÉPEKET?

A fotózás után leválogatom a képeket és a legjobbakat (50-80-100 kép) retusálom; ez 2-3 hetet vesz igénybe. A kész képeket egy jelszóval védett galériában tudjátok megtekinteni. Ekkor beszéljük meg, kértek-e valamelyikből naptárt és/vagy keretezett képet, esetleg képeslapot vagy fotókönyvet, ezek összeállítása általában a megrendeléstől számított egy héten belül megtörténik. Fizetés után a képeket az eredeti galériából tudod teljes méretben letölteni. Letöltés után innen leveszem a képeiteket, de ha bármi történne velük, szóltok és újra elküldöm nektek: én örökre megőrzöm ezeket.

MENNYIRE RETUSÁLTAK A KÉPEK? “UGYE PÁR KG-OT LE TUDSZ FARAGNI BELŐLEM?”

Öööö… nem. A képeket színben, hangulatban szerkesztem. A szöszöket és bőrhibákat annyira retusálom, amennyire kéritek, ezt külön meg fogjuk beszélni. Viaszbabábat nem csinálok senkiből és természetesen nem soványítok/kövérítek/dúsítok stb. :)

KAPUNK NYOMTATOTT KÉPEKET IS?

IGEN! Amikor elkezdtem fotózni, már akkor nagyon fontosnak tartottam, hogy az elkészült képek ne csak a számítógép egy ritkán megnyitott mappájában pihenjenek, hanem legyenek kézzel foghatóak, szem előtt. Elvégre amikor mi már nagymamák, nagypapák leszünk, szerintetek elérhetők lesznek majd azok a linkek, mappák, meghajtók, ahol most a képek vannak? A papírkéepek viszont valahogy mindig megmaradnak.
Ezért is alkottam meg a PremiumPrint márkát és termékkollekciót, ahol az alap fényképnyomtatástól kezdve a prémium fotóalbumokig, kereteztett képekig megtalálsz mindent ahhoz, hogy az elkészült képek kézzel fogható formában is tovább éljenek és megörvendeztessenek benneteket.

HOGYAN TÖRTÉNIK A FIZETÉS?

A fotózáskor a helyszínen 15 000 Ft előleget kérek majd.A fennmaradó összeg akkor esedékes, amikor átadtam a fényképeket és a csomagotokat és mindennel elégedettek voltatok. Ezt rendezni lehet készpénzzel vagy átutalással.

KIÉ A KÉP, KITESZED A HONLAPODRA ŐKET?

Miután kifizettétek a képkollekciót, a képek joga titeket illet.
Hogy a képeket én a referenciamunkáimban használhatom-e, erről minden esetben ti döntötök. Nagyon örülök, ha engeditek, mert néha megszakad a szívem, hogy a legjobb sorozatokat nem tudom mutatni. Vannak fotósok, akik felárat kérnek akkor, ha ún. privát sorozat készül, azaz nem engeditek mutatni. Szerintem ez nem fair, mert ti rendelkeztek arról, hogy a rólatok készült fotó felkerül-e az internetre. Ugyanakkor mi fotósok ebből élünk, a ti képeitek alapján fognak minket mások is felkérni. Ezért mindig nagy öröm, ha engedélyezitek a képek nyilvánossá tételét.

GARANCIA, LEMONDÁS

Családi fotózással foglalkozom. Nem jövök zavarba és nem fogok a megbeszélt árakból százalékot kérni, ha előző este lemondjátok a fotózást, mert beteg lett a gyerkőc. Ez ilyen terület, az élet része, ha ez megtörténik. Ellenben mivel elég sok munkám van és sokszor várólista is kialakul, köszönettel veszem, ha időben szóltok a tervek változásáról.
A fotózásra és a képekre 100%-os elégedettségi garanciát vállalok, ha nem tetszenek a képek, minden további nélkül lehetőségetek van ezt jelezni. Ebben az esetben vagy újra fotózunk vagy békében elbúcsúzunk.

Most már mindent tudsz.

És szeretnél velem egy családi fotózást.