Oldal kiválasztása
  1. Mesék, történetek, megőrzés

Egyszer egy asztrológus azt mondta, hogy előző életemben bárd voltam. Figyelek, hallok, történetté rendezek és viszem a hírét, közvetítek. Pici extrával megspékelve, rímekkel vagy ebben az életemben fénnyel, színnel. 
De nemcsak a bárdok mesélnek. Mesélnek a nők a fonóban, a férfiak a tűz körül a csatában. A történetmesélés által élővé, részünkkké tesszük a múltat, tanulhatóvá, megfigyelhetővé. 
A fényképek által, ha jól használod, ha megérted azt, hogy fényképezni azért fontos, mert a soha ennyire könnyű nem volt megőrizni a jelent. Ez pedig azért fontos, mert aki most óránként 40-szer kiáltja, hogy “Anyaaa”, az kis maki egyszer fiatal felnőtt lesz. Egyszer biztosan el fog jönni a pillanat, amikor szeretné elővenni a gyerekkori fényképeket. 
Én rendszeresen nézegetem a gyerekkori fotóimat, próbálom megérteni, milyen volt akkor élni, vajon a szüleim mit éltek meg, amikor ugyanazokat a csatákat vívták a 6,5 éves Ágival, amiket én vívok a fiammal most. 
Múltkor a kedvesem gyerekkori fotóit nézegettük (nagyon romi volt, még ropogó tűz is volt hozzá a kályhában) és akkor eszméltem rá, hogy ha nem lennének fényképek, nagyon nehéz lenne megismerni a kicsi gyerek M-t. Ami pedig azért fontos, mert tudjátok, van az a mondás, hogy két ember kapcsolata nem más, mint a (gyerekkori) traumáik kapcsolódása, két kicsi belső gyerek találkozik felnőtt testben. :)
Szóval ezért fontos, hogy mi, anyukák sok-sok fotót készítsünk a gyerekeinkről, hogy a majdani barátnőik, udvarlóik, feleségeik megismerhessék őket piciként is. 

2. Jelenlét

Nem tudjátok elképzelni, a Start! tanfolyam írásakor mennyiszer írtam le ezt a szót. Mert nem tudom eléggé hangsúlyozni: a fényképezés- szerintem – akkor válhat értékessé, akkor válik többé, mint egy vaktában elkattintott pillanat, ha tudod, hogy miért szeretnél fényképezni. Ahhoz pedig szükséged van arra, hogy abban a helyzetben jelen legyél. Hogy megállj. Megállj figyelni és csak lenni. Utána veheted csak elő a fényképezőgépet és mesélheted el, hogy ez neked miért fontos. 

3. Keresd a fényt

Másfél éve írok egy cikket arról, hogy a fényképezés szabályai miként érvényesek az életben is. Nem véletlenül nem született még meg az írás, egy kis filozófiai értekezés lesz a végére (nem), de nagyon fontos. Hogy ahogy az életben is a fényt keressük, arra megyünk, amerre látjuk az utat, amerre meg van világítva az irány. Vagy amikor felvillan egy ötlet (szoktuk is mondani a villanykörte-párhuzamot). És hogy milyen szép is a magyar nyelv, mennyi mondásban, szófordulatban van ez benne.
A fotóban pedig fény nélkül végképp nincs semmit. Azt kell keresned, ami a legfényesebb, ami a legvilágosabb, ami a legegyértelműbb. Minden más csak sejtetés, kimondatlan.

4. Az izgalom

Volt már veled olyan, hogy sétáltál az utcán és megláttad a tökéletes fényt? Amikor elkezd szaporábban verni a szíved, amikor érzed, hogy itt most valami különleges történik. Vagy amikor egy különösen szép, érdekes helyzetben fényképezel és otthon nézegeted a képeket, talán nem is emlékeztél rá, és majd eláll a szavad, olyan jó fotókat készítettél. Vagy amikor meglátod először papíron nyomtatva a fotóidat. Ha ilyen élményeid még nem voltak, akkor gyere a tanfolyamra, biztosan be fog szippantani. :) 

5. Tanulni jó 

Igen, a gyerekek mellett, otthoni teendők, munka mellett nem mindig olyan vicces. De amikor olyat tanulsz, ami felvillanyoz, ami nem túl nehéz ahhoz, hogy belehalj picit, aminek nincs olyan nagy tétje, mint egy phd képzésnek, akkor igazán felvillanyozó, örömteli lehet. És amikor azt hiszed, csak az idődet rabolja, egy idő után észre fogod venni, hogy több energiát tud adni, mint amennyit azt gondolnád, hogy elvesz. 
Erőt ad, amikor észreveszed, hogy egyre jobb vagy benne. 
Visz tovább az úton, lelkesít, hogy egy új készség vagy tudás elsajátításával az agyad olyan részeit mozgatod meg, ami lehet, hogy régen használtál utoljára. Ez pedig kihat minden egyébre is: lehet, hogy türelmesebb leszel, jobban emlékszel a bevásárlólistára, új ötleteid lesznek a karanténkonyhában, kreatívabb játékokat találsz ki a gyerekek lefoglalására. 

6. A közösség

A MOMents365 fotóprojektemkor mind arról beszéltünk (-tek), hogy milyen fontosak is a női közösségek. De nem sokat értettem még akkor abból. Milyen közösség, kinek jó, hiszen ugyanúgy egyedül vagyok. Aztán jöttek a jógatáborok, akkor kezdtem sejteni, de igazán egy hónappal ezelőtt értettem meg, hogy mit jelent egy közösség tagjának lenni. Egy kurzuson veszek részt (ld. előző pont:)), minden hétfő este a Zoomon találkozunk. 50-60 ember közösen megnéz egy videót, majd 6-7 fős csoportokban beszélgetünk róla. Az elmúlt két hét elég sok kihívást adott, nagyon kimerített a sok akadály, amin át kellett verekednem magamat. És ott ültünk heten a számítógépeink előtt, 7 ember, akik személyesen sosem találkoztak és csak foszlányokat ismerünk a másikból. És megkérdezte az egyikük, hogy “Ági, látom, nem vagy jól, elmondod, hogy miben imádkozhatunk érted?” Ekkor értettem meg, mit jelent a közösség. Tagja lenni egy csapatnak, ahol elfogadnak, akárki is vagy. Mert a részük vagy, mert ott vagy, mert te is abba az irányba mész, amerre ők, mert figyelnek rád és figyelsz rájuk. 
A fényképezés is lehet egy ilyen összekovácsoló erő, egy médium, ami összekapcsol minket szülőket, nagyszülőket a gyerekeken és a fényképeken keresztül. (Gyere a fotós Facebook-csoportunkba, ha nyitott vagy erre.)

7. Az út a lényeg, nem a cél 

Az a fontos, amikor tanulsz fényképezni, sok elrontott fotód lesz, de lesz egy pillanat, amikor megérted, mit nem csináltál jól. Az a fontos, amikor úgy mentek el a gyerekekkel “fotós sétára”, hogy megtanítod nekik, mit jelent igazán látni, nemcsak nézni, megmutatod nekik elejtett mondatokból, hogyan lehet jelen lenni. 
Megtanulják a dédi gyerekkori képeit nézegetve, hogy mit lehet tanulni a múltból. Hogy van más világ is, mint amit most ismerünk. Hogy a nagyszüleink is küzdöttek, ők nem vírussal, hanem háborúkkal, ők nem bezárva voltak, hanem el kellett hagyniuk az otthonaikat, a kincseiket, a biztonságot. A gyerekek is – persze az életkoruknak megfelelően – megérthetik, milyen értékes tudás ismerni a múltunkat és tanulni belőle, hogy a jelenünket jobban csinálhassuk.

Örülnék, ha elmondanád, szerinted miért jó fotózni. Ha tanulnád, gyere a Start! tanfolyamra, mindjárt indulunk!