Oldal kiválasztása

Van egy olyan sejtésem, hogy amióta megszületett a babád, minden másodpercet, minden huncut pillantást, minden mosolyt le szeretnél fotózni – és jó eséllyel meg is teszed. Ez így van rendjén. Van azonban pár olyan trükk, amikkel kiküszöbölheted, hogy belefulladj a fotókba, vagy amiket fényképezel, még jobbak legyenek.

Ha komolyan gondolod, hogy jobb képeket szeretnél a gyerekeről, jelentkezz a várólistára, mert készül a könyvem és a workhsopok!

1. TÚL SOKAT FOTÓZOL

Az ázsiai turistacsoportok megvannak? Gyakorlatilag a szemükkel nem is néznek, csak a tableteken, profi kamerákon, mobilon keresztül. Egyszerűen nincsenek jelen a helyszínen, a pillanatban, csak a képekre koncentrálnak. Lehet így is csinálni, mindenki úgy tegye, ahogy jó neki, de ha így vagy jelen egy-egy helyzetben, megvan az esély arra, hogy lemaradsz róla. Nem tudsz ottlenni, mert máshol vagy: már a jövőben, amikor nézegeted a képeket vagy tolod fel az Instára.

Így nekem erre az a tippem van, hogy – meglepő lesz, vigyázz – ne vedd elő mindig a mobilod. Lehet, hogy lemaradsz egy cuki pillantás megörökítéséről, de az emlékeidben meg fog maradni. A másik, hogy ha mindig előkapod a mobilod, hogy fényképezz, csak rápillantsz a leveleidre, a Facebookra és közben lemaradsz arról a homokkuglóf megevéséről.

Csinálhatsz kifejezetten fotózós napokat is, amikor elmentek a kedvenc helyeitekre és tudatosan, megtervezve készítesz egy sorozatot a piciről.

A túl sok fotózás másik veszélye, hogy belefulladsz a sok képbe, nem győzöd majd utólag válogatni a képeket, melyek nagy része – hacsak nincs egy bevált ritmusod a képek nyomtatására – a gépen fog maradni.

Gyerekdivat fotózás

2. “PETIKE, NÉZZ IDE, CSÍÍZ”

Na jó, ez nem volt szép tőlem, de csak azért mertem leírni, mert – nos igen, nálam is elhangzott már, “nézz már ide rám, büdös kölke, hát nem tudsz szépen nézni jóanyádra?” Mentségemre szóljon, hogy a fiamnak nagyon “izgalmas” energiái vannak, nem az a kamerába nézős típus :)

Mindenesetre ha tudod, álld meg, hogy mosolygásra vagy pózolásra kéred. Sokkal életszerűbbek, romantikusabbak lesznek a képek, ha azzal dolgozol, ami van: az elmélyült homokozás vagy az őrült szágoldás a kismotorral.

Oké, néha azért megengedem,hogy megpróbáld egy direkt és egyenes kéréssel rávenni, hogy egyszer, csak egyszer nézzen rád, ha fotózod :) Kivételesen.

3. ELFELEDKEZEL A RÉSZLETEKRŐL. VAGY AZ EGÉSZRŐL

Néha egy maszatos kéz, egy hajtincs, egy talpacska sokkal többet mesél egy napról vagy egy korszakról, mint a nagytotálban lekapott, nappali közepén legózás. Figyelj az apróságokra is, nézd ilyen szemmel a gyerkőcödet, keresd azokat a szögeket, ahogy a legjobban tudod láttatni ezeket az apró, sokszor rejtett csodákat. Mert hát nem ebben van az élet, a varázs?

De meg is fordíthatod: ha mindig közeli képeket csinálsz a gyerekekről, próbáld egy távolabbi pontról fotózni.

4. KIFELEJTED MAGATOKAT

Tudom, hogy a gyerekek a minden, de ne felejtsd el apát sem a képről, sőt, az egész családotokat sem, szelfizzetek, bohóckodjatok, mókázzatok mindannyian! Ne csak évente kétszer, szülinapokon és karácsonykor készüljenek közös képek! Átjött a nagyi? Fotózd le vele is!

5. AZ A FRÁNYA TECHNIKA

Tisztában vagyok vele, hogy néhányotoknak a mobiljával jobb képeket lehet csinálni, mint az én profi gépemmel és azt gondoljuk, hogy a mobilok mindent megoldanak. De így is van nhány olyan dolog, amire érdemes figyelned: ne kapkodj, tartsd stabilan a mobilt és a fényképezőgépedet is. Találd meg a fókuszt és használd a fényviszonyoknak megfelelő beállításokat. Többet szeretnél erről tudni? Sok mindenre megtanítalak a tanfolyamainon.

Gyerekfotózás Budapest, Pixyre fotók

6. AZ UTÓMUNKA

Irigyled az általad követett Insta-oldalak egységes képi világát vagy a fotósok képszerkesztései trükkjeit? De azt tudod-e, mennyi munka van abban, hogy egy kép olyan hangulatú legyen, amilyen? Szerencsére nem kell Photoshop-gurunak lenned, de még a Lightroomról sem kell hallanod (bár az egy zsneiális program, csak mondom :)). Nagyon egyszerű mobilos programok vannak, amikkel hangulatosra tudod szerkeszteni a képeket (az én kedvencem a VSCO). Használhatsz kész filtereket is, vagy magad is kialakthatsz egy stílust. Egyre figyelj! Ne szerkesztd túl a képeket! Ebben is igaz az az alapvetés, hogy a kevesebb több. Mindig igazítsd meg a dőlést a képeken, esetleg játszhatsz a képkivágással. Erről is lesz majd szó a tanfolyamonom, de már azzal is sokat javíthatsz a képeiden, ha csak elkezded próbálgatni a szerkesztő programokat.

És igen: nem két pillantás egy jó képet még jobbá szerkeszteni, különösen az elején, de egy finom vasárnapi ebéd sem csak úgy terül az asztalunkra, mennyi de mennyi idő és odafigyelés és munka az is, ne gondold, hogy a képek széppé szerkesztése is varázsütésre megy :) Légy türelmes magaddal és fogd fel játéknak az egészet!

7. A TÖKÉLETES PILLANATRA VÁRVA

ÁÁÁ, most inkább nem veszem elő a gépet, mert kupi van a szobában, kócos a gyerek haja, leette a ruháját. Kérlek, ne szalassz el egy fontos pillanatot csak azért, mert nem tökéletes minden. Magadnak készíted a képet, nem egy múzeum falára (bár sosem lehet tudni, ugye ;)), te erre szeretnél majd emlékezni, ez az élet. Nem a műtermek beállított pózai, nem a tökéletesre fésült haj, nem a csokornyakkendős, élére vasalt gyerekek az élet. A foltok, a maszatok, a kócos hajacska. És a tekintete, a játékossága, a huncutsága.

Ne várd meg, hogy akkor fotózod vagy hívsz profi fotóst, amikor éppen beállt az alvása, amikor már nem hisztis, nem hasfájós, már jár, mindig a most a legjobb. Ha erre állítod be magad, hogy a tökéletest keresed, mindig, most is, akkor is fogsz találni olyat, ami miatt nem lesz valami megfelelő.