Oldal kiválasztása

2018. augusztus 31-én megnyílt A Férfi – portrék és történetek c. projekt első kiállítása Érden, a Szepes Gyula Művelődési Központban.

A szerzők: Gálfi Saci blogger és Szabó Ági fotós.

A projekt ötlete szinte egyszerre született meg kettőjükben. Saci megismerkedett Hamar Dávid lelkésszel, aki a házassága válságáról mesélt neki: „Manapság elképesztően sokat beszélünk arról, hogy ki a Nő és valahogy nem téma, hogy ki a hetero Férfi. Arra a kérdésre, hogy ki vagyok én, a tizenkét éve házas, keresztény férfi, az elmúlt években sehol sem futottam válaszokba. Azt viszont tizenötezerféle módon elmondták, hogy mi Ne legyek. Ennek a folyamatnak a vége egy zavarodott férfi, aki vagy passzív-agresszív szerepbe bújik, vagy cerkófmajommá válik. Ha pedig azt találná mondani, hogy ő Férfi, akkor egyből megvádolnák, hogy nem tiszteli a Nőt, mert értéktelenebbnek és gyengének tartja. Ma ott tartunk, hogy a szerepeket feloldottuk, egy nő is tud szerelni,  férfi pedig gyerekre vigyázni, ugyanakkor nem mondtuk meg a férfinak, hogy ő mitől férfi, az eredmény pedig rengeteg összezavarodott, helyét és szerepét nem találó férfi”.
Ágiban pedig egy korábbi, vállalkozónőket bemutató fotósorozata után régóta motoszkált, hogy jó lenne képekben is megjeleníteni A Férfit.

“Napjainkban annyit foglalkozunk azzal, hogy mit jelent nőnek: feleségnek, szeretőnek, anyának lenni, és közben a férfiakról teljesen megfeledkezünk, vagy csak negatív híradások főszereplőiként bukkannak fel: a nők életének, sorsának, nemiségének eltipróiként, megbecstelenítőiként, de arról, hogy mi tesz ma férfivá egy férfit, hogyan élik meg a férfiak férfiasságukat, arról közben mindenki hallgat.”

Ági és Saci azonban nem szeretett volna erről tovább hallgatni: több, mint 30 férfit kérdeztek meg arról, szerintük hogyan kell (jól) férfinak lenni.

Fotó: Fazekas Tamás

Ezekből a beszélgetésekből gyűlt össze az érdi tárlat anyaga: az eddig elkészült, több mint harminc portrét mutatja be, négyévestől nyolcvankét évesig, boldog házasságban élő, egyszer-többször elvált, örök agglegény, még szingli, lelkész, jógaoktató, segítő foglalkozású, üzletember, örök romantikus vagy éppen kőkemény, szikár lélek.
Ami azonban azonos mindannyiukban, hogy tabuk nélkül álltak elénk és vallottak magukról. 
A kiállítást Hamar Dávid nyitotta meg, hiszen vele indult a projekt és megismerve a történetét egyertelmű volt Saci és Ági számára, hogy megosztva gondolatait a kiállítás látogatóval lesz kerek egész a történet.

Fotó: Fazekas Tamás

“…Dávid elmesélte, hogy lelkipásztorként több tucat férfi lelki világához került közel, és feleségével sörfőzdét üzemeltet, bevallotta, hogy amikor válságba került a házasságuk, rájött: ő maga a válság oka. A saját férfiassága, azaz annak a hiánya, az, hogy tulajdonképpen nem tudja, mi az, és hogyan kéne azt megélnie. Azóta tudatosan próbálja ezt gyakorolni – őszinteséggel, bátorsággal, férfi társasággal (is). “Jordan Peterson szerint ne jogokat adjunk a férfiaknak, mert azzal megöljük őket. A férfinak felelősségre és küldetésre van szüksége”, idézte a megnyitón Hamar Dávid a kanadai pszichológust. „Nap mint nap látjuk, hogy milyen bűnöket követünk el, azt, hogy mi ne legyünk, hogy milyen úton ne járjunk. De azt senki sem mondja, vagy mutatja meg, hogy akkor milyen úton járjunk, és hogy mit jelent ma férfinak lenni. Közben nagyon sokan úgy érezzük, most nem jó férfinak lenni, mert nem a jó ligába születtünk”, mondta el a lelkipásztor, aki szerint egy férfinak nagy szüksége van a férfitársaságra, arra, hogy egy másik férfi szemébe nézve definiálhassa saját magát, saját férfiasságát is. Bedő Imre, a Férfiak Klubjának alapítója és elnöke is azt hangsúlyozta, hogy korábban a férfiak készítették fel a fiúkat a férfivé válással együtt járó felelősségvállalásra. Ma már ez hiányzik. „Először vállald, hogy beállsz a saját életed közepébe, és utána vállald, hogy mások életének középpontja leszel”, mondta Bedő Imre a kiállítás megnyitóján, aki a klub létrehozásával azt a feladatot tűzte ki magának célul, hogy újraindítsa a férfivá válás folyamatát városi körülmények között.

A kiállítás október 2-ig tekinthető meg az érdi Szepes Gyula Művelődési Központban (Érd, Alsó u. 9.), onnan pedig Budapestre és Szentendrére vándorol tovább.

azember-aferfi-trey2-5497
azember-aferfi-konyavelvente2web-7204
Bedo Imre2 -web
azember-aferfi-simongyuri2web-9514
azember-aferfi-csabi-web (1 of 1)
Portréfotózás Budapest

GÁLFI SACI
azember c. blogot Saci 2016 júniusában indította útjára őszinte – élet – történetek szlogennel. Felhagyva korábbi szakmájával, a jogászsággal, úgy döntött, emberek történeteit szeretné felkutatni, s megtudni, kinek mit jelent a „jó élet”, a boldogság. Mára a weboldalon közel kétszáz történetet találunk, s azok szinte kivétel nélkül azt sugallják, hogy a hétköznapi élet igenis szép, s abban a csodát nem várni, hanem meglátni kell.

SZABÓ ÁGI
A gyerekkora jelentős részét fotós édesapja mellett töltötte a sötétkamrában,  de fő hivatásként csak 2014 óta találta meg magának a fényképezés.

Őszinte, sallangmentes, pózmentes fotósorozatokat készít családokról és felnőttekről.

Munkáit az agiszabo.hu oldalon követhetik.

 

Az eseményen készült fotókat Fazekas Tamás készítette.

További részletek és személyes blogbejegyzések a projektről itt olvashatók. 

Az elkészült portrék itt találhatók meg: A FÉRFI GALÉRIA

A történetek az ember c. blogon itt olvasható: Az ember /  A férfi sorozat

Az esemény Facebook-oldala

A sajtóközleményben felhasználtuk az érdmost.hu oldalon megjelent sajtóbeszámoló részleteit, a teljes cikk itt olvasható.

A fenti sajtóközlemény szövege, a megnyitóról készült fotók és a kiállítás anyagául szolgáltó fotók letölthetők innen.