Oldal kiválasztása

Sajnos a kismama fotóknak van egy enyhe felhangja, azt hiszem, talán mindenki futott már bele “a világ legrosszabb kismama fotói”, ” 20 kismamafotó, amin garantáltan könnyesre neveted magad” és hasonló című gyűjteményekbe. Szándékosan nem hozom itt fel ezeket, mert akkor kifutnék a saját blogposztomból.

Azonban ezen képek nagy részét is profik készítették (feltűnő többségben orosz és amerikai nemzetiségűek…), de ez pont olyan téma, ahol a napnál is világosabb, hogy profi és profi között mekkora különbség lehet.

Szerencsére nagyon sok kiváló fotósnak pontos elképzelése van arról, mitől lesz szép és ízléses egy kismama fotózás. Sokan szeretik ezeket a képeket stúdióban, selymekkel körülölelve a pocakot, virágos, romantikus környezetben elkészíteni. Van emellett azonban egy másik lehetőség is: otthon, a kanapédra kucorodva, ruhácskákat rendezgetve, a pároddal összebújva, teát kortyolgatva vagy éppen a mindennapi tevékenységeid közben is készülhetnek olyan fotók, amiket szeretettel fogsz elővenni néhány hónap múlva, mikor már megszületett a picid, vagy amikor ő már nagyobb lesz és együtt nézegethetitek ezeket a képeket.

Agi Szabo Kismama fotózás

1. Mert ilyen szépséges pocakod csak most az egyszer van. Ilyen családi helyzetben (az első gyerkőcöt várva, a másodikat, a harmadikat) csak most lehetsz.

2. Olyan gyorsan elillannak ezek a hetek, annyi teendő van, hogy szinte észre sem vesszük, hogy eltelt az a 40 hét. Ez olyan téma, amit nem tudsz megörökíteni 3 hónap vagy 3 év múlva.

3. Mert olyan jó lesz később nézegetni magadban, a férjeddel vagy a csemetékkel ezeket a képeket, öreg korunkban pedig jót nevetünk majd a mostani frizuradivaton.

4. Mert minden kismama elképesztően gyönyörű. Nemcsak a tökéletes gömbölyded formák miatt. Amiatt a ragyogás miatt, ami körülölel. Lehet, hogy te nem is veszed észre, vagy épp ellenkezőleg: pontosan tudod, mennyire jó most minden.

5. Lehet, hogy dagad a bokád, lehet, hogy csak az evésre tudsz koncentrálni, lehet, hogy folyton aludnál, de ezek mellékesek, ha az egész képet nézzük: azt, hogy egy kicsi ember téged választott anyukájául és nagyon jó dolga lesz veled. Ez olyan, amire méltán lehetsz büszke és mutathatod meg a nagyvilágnak.

6. Mert készíthetsz otthon is szép és bensőséges kismama-fotókat, sőt, kérlek, készíts sokat! És biztos, hogy nem fog bekerülni a világ legrosszabb “terhesfotói” közé, mert szép képek lesznek, de egy profi tudja, hogyan emelje ki még jobban a pocakod, a csodálatos alakod, hogyan hangsúlyozza azt, ami a legszebb benned. Hogy hogyan találja meg a mostani életszakaszodnak azokat a pontjait és mutassa meg képekben, amire majd jó lesz emlékezni.

7. Mert ha szeretnéd, igazi hercegnőnek érezheted magad: szép sminkben, szép ruhában, szép frizurával is készülhetnek a képek. Ha az első babádat várod, akkor azért lesz különleges ez, ha a másodikat, többediket, akkor pedig igazán megérdemelsz egy pár órát, ami csak és kizárólag rólad, a te kényeztetésedről szól.

8. Ez lehet az első állomása egy sorozatnak, amit a falra tehetsz vagy albumba rendezhetsz: mostantól a babád első éveit végigkövető sorozat kezdődhet most.

9. Elárulok egy szakmai titkot. Áthívhatod az egyik ismerősödet, aki szokott fotózni, felkeresheted az esküvői fotósodat, de az, hogy a fotózásban különféle területekre specializálódnak a fotósok, nemcsak annak a folyománya, hogy ők milyen témákat kedvelnek. Egy-egy terület mesterévé válni nem történik meg véletlenszerűen: meg kell tanulni a fogásokat, a trükköket, tanulmányozni kell más fotósok munkáját, megtalálni a saját hangot egy adott területen belül. A kismama fotózásnál sem mindegy, hogy milyen szögből, milyen pózban, milyen élettérben és hangulatban készülnek a képek. Az esküvői fotósod vagy a barátod, aki szép tájképeket készít – hacsak nem a kismama fotózás a másik szakterülete – lehet, hogy a világ legjobb képeit készítette rólad, de korántsem biztos, hogy tudja ezeket a fogásokat.