Oldal kiválasztása

Itt vagyunk 3 nappal karácsony előtt. A legtöbb otthon csillog már (még), illatokba, lisztfelhőbe burkolózik a konyha. A kicsik karácsonyi dalokat dudorásznak a bajszuk alatt játék közben, a szülők esténként csendben suttognak, készülnek a meglepetésekkel.

(Arról az apró elemről most nézzünk félre egy színpadias fejfordítással, amikor idegroncsként lökdösődnek mások (mindig mások! ;) ) az áruházban az utolsó csirke mellett vagy ahogy a férjünkkel fojtott hangon sziszegve üvöltözünk, mert nem a jó Barbie-t vette meg….)

De hogy mégis, itt vagyunk. Már csak hármat kell aludni és megtörténik a csoda. Egy fa költözik a szobába, mindenki szépen felöltözve, szeretettel ajándékozza meg a szeretteit. Ezekben a napokban lesz mit megörökíteni. Olyan pillanatképeket, amiket jövőre és néhány év múlva nagy-nagy szeretettel veszel majd elő és rácsodálkozol majd, milyen picik voltak még a gyerekek, de milyen szép fa állt idén.

A cikksorozat első részében olvashattál pár ötletet arra, hogyan örökítsd meg az adventi készülődést. Most itt a véghajrában szeretnék segíteni neked, hogy a sok tennivaló közepette is tudj befelé, magadra, magatokra figyelni. Igen, a fényképezés egyfajta lelkigyakorlat is, bármennyire is furcsán hangzik: megtanít arra figyelni, ami szép, ami örök, ami igazán fontos.

A karácsonyt lefotózni elég trükkös lehet, ha szeretnéd a csillogó fényeket, a meghitt hangulatot visszaadni. Most mégsem szeretnék hosszasan belemenni abba, milyen technikai beállítások kellenek ehhez, mert a legtöbb otthonban nincs erre alkalmas gép, akinek van, ő meg nem itt fogja megtanulni (persze ha valakinek mégis kell sos segítség, nyugodtan csörögjetek rám).

Inkább elmondom neked, mire lesz szükséged az idei karácsony megörökítéséhez, ha jobban szeretnéd, mint tavaly.

  • Nyugi!

Ne akard erőltetni, hogy mindenki a kamerába nézzen és n a gy o n sz é p e n mosolyogjon. Nem lesz jó vége, nekem elhiheted, ez a szakmám. Ha mindenképpen szeretnéd, hogy legalább egy képkockán mindenki rajta legyen, kitalálhatsz olyan trükköket, ami a gyereket is leköti: mindenki csináljon vicces arcot, csikizzétek meg apát/anyát/egymást, mindenki adjon egy nagy puszit a mellette ülőnek. Üljetek be egymás mögé és a hátsók mutassanak vicces dolgokat. Lesz majd meglepi, ha visszanézitek a képeket! Nagyobb gyerekekkel tudsz olyat is játszani, hogy megkérded őket, mit éreznek most és próbálják ezt arckifejezésekkel mutatni. Csináljatok mű-pózokat. Azaz üljetek be úgy, mintha nagyon pózolnátok vagy megkéred a családodat, hogy a létező legnagyobb műmosolyukat adják elő. (Fontos, hogy a műmosolyos kép UTÁN is rögtön kattints egyet, ott lesznek a legszuperebb, legőszintébb mosolyok!)

  • Időzítő/távkioldó/állvány

A fenti képekhez, hogy mindannyian rajta legyetek, szükséges lesz, hogy a gépedet vagy mobilodat időzítőre állítod. Ha olyan eszközöd van, ami pl. 3 mp-enként készít sorozatfelvételt, a legszuperebb, mert akkor nemcsak a fenti mókás pózokat tudod megörökíteni, de az utána következő, valódi nevetést is. Ahhoz, hogy te is rajta legyél a képeken, értelemszerűen egy állványra vagy egy stabil felületre lesz szükséged. Aztán mehet az időzítő. VAAAAGY….

  • Családi szelfiiii!

Szerintem szelfizni vicces. Játsszatok családi szelfiset, próbáld ki, hogy mindig más tartja a mobilt!

A kép illusztráció, forrás: Pinterst

A kép illusztráció, forrás: Pinterest

Tudjátok, vannak ezek a sorozatok, amikor a világutazó párocskák úgy fényképezkednek különféle helyszíneken, hogy a lábfejük mindig belóg a képbe! Kezdjetek el idén ti is egy ilyen hagyományt!

  • Jelmezek, eszközök

Sok letölthető sablont találsz papírból kivágható, hurkapálcára ragasztható maszkokból. Csináltatok ilyenekkel egy sorozatot!

5cc94e79847700618628730f3b2ee5c3

  • Kis technika

A kamerát elhelyezheted a fa mellett, így az ajándékbontogatást szemből láthatod. Vagy próbáld ki, hogy nagyon magasra teszed. Onnan mit lát a fényképezőgép? Izgalmas szemszög lehet. Ha a kezedben a gép, hasalj le, kuporodj le egészen a gyerekek keze magasságáig, így nem a fejük búbját fogod fotózni, talán még elcsíped az izgatott tekintetüket is!

(Haladóknak: ha tudsz manuális módban fényképezni, állítsd a rekeszértéket minél alacsonyabbra, a záridőt minél hosszabbra (számíts arra, hogy akkor a mozgó elemek (például a gyerekek :)) be fognak mozdulni, de a fa szépen fog csillogni. A ISO értéket pedig szintén magasabbra (pl. 1600-ra, ha tud ilyet a géped.)) Próbálj meg vaku nélkül fényképezni! Ha mindenképpen kell beépített vakut használnod, nagyon jó trükk lehet, hogy a vaku elé beteszel egy névjegykártyát vagy bármilyen fehér lapot, ezzel a vaku fényét a plafon felé irányíthatod, nem pedig a modelljeid arcára. Próbáld meg a gépeden lejjebb venni a vaku fényét, ezt még elvileg a jobb mobilokon is meg tudod tenni.

  • A legfontosabb

Legyél te is rajta a képeken! (Ezért is javasoltam az időzítőt és az állványt!) Az adventi fotókihívásban sok-sok szuper kép érkezett, de egyet hiányolok nagyon: az anyukákat a képeken! A gyerkőcök pár év múlva nem fogják nézni, volt-e rajtad plusz kiló, mennyire voltál nyúzott vagy fáradt. TÉGED fognak keresni és nézni a képeken! Szóval anyuk, hajrá, fotózni fel! Aki január 1-jén éjfélig minimum 3 olyan képet posztol a kihíváshoz, amin anyu is rajta van, annak jutalomból küldök egy kis meglepit! :)