Oldal kiválasztása

A családi fotózási stílusom kissé eltér a megszokott (legalábbis amikor lassan 5 éve kezdtem, még az akkori megszokott) stílustól: nem műteremben fotózom, ahol csak egy-két háttér van és a lámpák, nem beállított pózokkal és helyzetekkel dolgozunk. 

Azt és ott és akkor fényképezem, ami éppen történik. Tervezni lehet, de felesleges, mert ezeket a családi fotózásokat úgyis a ti és a picik irányítjátok. 

Éppen ezért két század másodpercnyi, két kattintás közötti időben az ellenkezőjére fordulhat a háttér, ha a kis háromévesünk elszalad a zöld bokrok elől és egy barna romos házfal előtt találjuk magunkat. 

Az előbb még az árnyékban puszilkoztatok, a következő szempillantásban a tűző napon szalad a kis totyogós. 

Na ehhez tervezni színeket és ruhákat?! 

És mégis azt mondom: igen! Érdemes. Mert biztosan lesznek olyan fotók, ahol mind, az egész család rajta vagytok, ahol éppen egy perc nyugi van. 

Azt javaslom, hogy alaposan olvassátok el az alábbi listát, mert ha már befektettek egy családi fotózásba- igen, szándékosan élek ezzel a kifejezéssel, hiszen nem egy doboz tejet veszünk, hanem egy olyan emléket terezünk létrehozni, ami egész életetekben végig fog kísérni benneteket. Érdemes ehhez átgondolni azt, hogy hogyan tudjátok kifejezni a legjobban a személyiségeteket, a köztetek lévő kapcsot megjeleníteni és ehhez elengedhetetlen, hogy a ruháitokkal is kifejezzük ezt. 

Így összeállítottam egy szép hosszú listát a legtöbbet kérdezett dologra: “mit kell felvennünk a fotózásra.”

Vigyázat, hosszú lesz! 

Ezen a képen a tökéletes ruhaválasztás minden eleme megtalálható: az apuka és a kislány hasnló árnyalatú ruhában vannak, a kislány mintás ruhája mégis feldobja a hangulatot. A barna nadrág és a bőröv csodálatosan illeszkedik a természet zöld színeihez. Egyszerű, természetes, a helyszínhez és a hangulathoz illő, laza tervezés, ezúton is gratulálok a választáshoz! :)

1. A színek összehangja

Lehet, hogy a helyszínhez (főleg kültéren) nem tudjuk a leggondosabban megtalálni a megfelelő palettát, de érdemes egymáshoz passzoló színskálát kigondolni: lehetnek ezek földszínek, pasztell színek, kékes-könnyed, amolyan tengeri árnyalatok (oké, Magyarországon nem sok tenger van, de nem is az a célunk, hogy ott fotózzunk.) Ha ezt megálmodtad és sikerül olyan ruhákat összeállítani, nagyon sokat fog dobni a fotókon: a csoportképek egységesebbek, hangulatosabbak, “simulékonyabbak” lesznek.

2. Csak semmi egyenruha!

A családi fotózások előtt azt szoktam javasolni, hogy ne ragaszkodjatok egy színhez, egy hasonló szereléshez mindenki számára: pl. a fehér póló-farmer egy általános és könnyen megvalósítható ötlet, de ha mindannyian így öltöztök, az már túl sok lesz. Kiindulási alapnak remek, de dobd fel kiegészítőkkel, rétegekkel: a kiscsajra adj egy halvány rózsaszín mellényt, te viselhetsz egy blézert, a fiacskádra adj póló helyett mondjuk egy klassz, apró mintás fehér lenvászon ingecskét, apu is felvehet egy laza inget mondjuk félig betűrve (French Tuck for president!;) – a laza sportosabb pólót vagy inget elől félig vagy egészen betűrni a nadrágba, így megmarad a szerelés lazasága, szépen kiemeli a derékrészt, de mégsem mutat túl sokat. Elegáns is és nem is, próbáljátok ki!)

Családi fotózás Budapest
Ez egy nagyon régi képem, de ugye létjuk a kisebbik kopő türkiz felsője hogyan hoz életet és hangulatot a képbe (nem mintha amúgy is ne lett volna elég:), és imádom, ahogy a nagyfiú piros zoknija és a hintacsacsi nyerge ritmust adnak a képnek.

3. A helyszín és a színek

Ha otthon fotózunk, könnyebb lesz tervezned, az otthonotoknak biztosan van egy színvilága, ami a bútorok, a falak és a kiegészítők összhangjából adódik. Ha kint fotózunk, már nehezebb a dolgunk (ld. a bevezető szöveg), de annyit azért így is tudunk tervezni, hogy kizárólag zöldbe megyünk-e vagy egy városi sétára indulunk-e. Hangulatban és színben ehhez érdemes gondolkodni. 

4. A színkör

Amikor az otthoni családi fotózáshoz vagy egy kültéri minifotózáshoz választasz öltözéket, használd a színkört. Nagyon ütősek tudnak lenni a komplementer színek (a színkörön egymással szemben lévők). 

De vigyázz! Ha zöldbe tervezzük a fotózást, gondolnád, hogy adott, hogy valami szexi pirosat tervezel felvenni, mert ők éppen szemben állnak a színkörön. Élénk pirosat viszont óvatosan javasolnék, mert bizonyos fényekben vissza fog verődni az arcodról a szín. 

5. Csak természetesen! 

Személy szerint nem nagyon tudok semmilyen műanyagot elviselni magam körül, különösen nem abban, amivel érintkezik a bőröm, de ez a fotózásra is igaz lehet: egy sima pamut póló, egy lenvászon ing a otthoni fotózáson és kinti fotózánál is természetesen hat, nagyon jól passzolnak ezek az anyagok ahhoz a lazasághoz és egyszerűséghez, amit a fotózás témájaként, hangulához is tervezünk. 

Látod, milyen jópofa a sok zöldben a kislány halvány zöld ruhája és a kisfiú sötétkék kis kantáros nacija?

6. Természetes színek

Színekben is jobban szeretem a természetes árnyalatokat, amivel sosem lehet tévedni: a lágy pasztellszínek, a bézs (vigyázz, nem mindenkinek áll jól!), a natúr, a törtfehér, a szürke mindig biztos választás. Dobd fel ezeket kiegészítőkkel, rétegekkel, izgalmas részletekkel, valamivel, amit viselned nem szükséges (pl. egy öv, egy kalap, egy sál, stb.)

7. Minták, feliratok

Nem, nem, nem. Bocsánat. Ebből nem engedek. 

Vagy mégis. :)

Feliratokat kérlek, soha ne viseljetek a fotózáson. El szoktam tekinteni ettől a gyerekeknél, de ott sem ajánlatos, apukáknál pedig különösen nem.

Nem feltűnő, pici minták jöhetnek, pl. egy apró flamingós, ananászos, vasmacskás ing, de ha megoldható, sokkal szebbek a minták nélküli, egyszínű ruhák gyerekeknél és felnőtteknél is. 

8. Monokróm forevör :)

Ez már merészebb választás, de eszméletlen hangulatos képeket tudunk készíteni, ha az öltözéketek azonos árnyalatú, mint a választott helyszín. Búzamezőre megyünk?  Viselj egy halványbarna-bézs ruhát. 

Családoknál ezt azért nem szoktam javasolni, mert amikor már többen vagytok a képen, túl sok lehet az azonos árnyalat, inkább páros vagy kismama fotózásokon jöhet jól ez az ötlet, ha a tarsolyunkban van. akár így, akár úgy, ezzel azért óvatosan, helyszíntől, témától függ. Ha ilyet álmodtál, mindenképpen egyeztessünk előtte. 

Azt mondtuk, pirosat ne. Vagy mégis? :)

9. Márkahűség 

Bár egyre többet beszélünk a fenntartható divatról, de a nagy divatházak, a fast fashion üzletek azért most segítségünkre lehetnek (a fenti témák képviselői most nézzenek félre picit, bocsi)

Ha belefér a keretbe, vagy amúgy is szükséges néhány új ruhát venni, mert a gyerekek már megint kinőttek egy teljes ruhatárat, érdemes egy helyen vásárolnotok, ugyanis ezek a nagy márkák úgy tervezik a kollekciókat, hogy könnyedén tudunk azonos stílusú és árnyalatú ruhákat összeválogatni a család minden tagja számára. Gyerekruhában mi nagyon szeretjük a H&M-et, de a Zarában is nagyon menő rucikat tudtok találni. Én újabban a Promodban szoktam magamnak vásárolni, mert csodás, időtálló darabokat tudok beszerezni, jó minőségben és ugyan nem a legolcsóbb bolt, de még elérhető árú, finom és tartós darabokat tudok ott találni és sose feledjük, nem kell 200 darabos ruhatáradnak lenni, elég néhány alapdarabat, melyeket jól tudsz kombinálni egymással. 

A kedvenc gyerekruha-márkám pedig nem maradhati ki az ajánlatomból: ha újszülött kortól szeretnéd a gyerkőcödet menő magyar tervező ruháiba öltöztetni, akkor irány a pici and the city! Sőt, most már mamapólókat is beszerezhetsz! 

A pici and the city egyik őszi szettjét fotóztuk. Köszönhetően Janka ízlésének és a város adta ajándékoknak, a színek összenhangja kiemeli a kollekció természetes, csendesebb színeit és a fantasztikus narancsos sapik és gatyeszok tökéletesek a kékes -natúr padokon.

10. Bátorság! 

Ugyan eddig a simulékony színekről beszéltem, de azért nagy rajongója vagyok ám a színeknek! Annyi csak a trükk benne, hogy tudatosan és okosan kell használni. Apu egy kockás inget visel? Válasszátok ki arról az egyik színt és valamelyik gyerkőc viselje azt. A nyár közepén járunk és éppen esős, felhős időt ígérnek? Mit szólsz egy piros rúzshoz vagy egy mélynarancs felsőhöz? (Tudom, tudom, azt mondtam, hogy pirosat ne, de picit azért jászthatunk majd, különösen, ha nem rohanó gyerekekkel fotózunk, hanem mondjuk az ötödik házassági évfordulótokat szeretnénk megörökíteni (csak halkan súgom, hogy nagyon meg tudja erősteni a kapcsolatotokat, ha ilyen apróságokkal megünneplitek magatokat, tudatosítjátok a köztetek lévő köteléket. Nem kell ám évente összeházasodni nagy lagzi keretében, ahogy a sztárjaink teszik, elég néha csak egy nap, amit csak magatokra szántok, ahol végigrandizzátok a napot és közben persze fotózunk is. Mert hidd el, legközelebb, ha egy félredobott zoknin összeszólalkoztok, el fog szállni minden mérged, ha a falra kitett szerelmes fotótokra nézel majd.)

11. Érzed jól magad! 

Nagyon lelkes vagy és minden eddigit meg szeretnél fogadni, amit írtam, majd beöltözőset játszanál és kétségbeesve megállapítod, hogy nincs semmid, amit felvehetnél. Nehogy pánikban elrohanj ilyenkor vásárolni (persze azt is megteheted, de akkor sem pánikban, mert nem fogsz jól választani)!

Mit tehesz akkor? 

Nézd végig a kedvenc ruháidat. Melyiket szereted a legjobban? Fel tudod-e dobni valamivel? Tudod-e másként, mással viselni, ahogy eddig? Például a kedvenc pólódat mi lenne, ha nem a megszokott farmerrel viselnéd, hanem szoknyával? A legjobb nyári uhádat fel tudod -e venni egy blézerrel vagy pulcsival, amit megcsomózol a derekadon? 

A legfontosabb, hogy a fotózáson olyan ruhákat viselj, amit szeretsz, amiben otthonosan érzed magad! 

Extra tipp: ha hozzám hasonlóan nem igazán tudod, hogyan tudnál egyszerűen, de stílusosan öltözködni, hogyan válassz fazont, színt, kiegészítőket a ruhatáradhoz vagy hogyan állíts össze egy kapszulagardróbot, érdemes benevezni  egyszer egy színtanácsadásra és egy stylist segítségére. Nem olcsó mulatság, de hosszútávon rengeteg pénzt megspórolhatsz, mert meg fog tanítani olyan trükkökre, amiket ha betartasz, soha többé nem fogsz olyan ruhát választani, amit aztán sosem veszel fel később vagy nem tudod a meglévő ruháiddal kombinálni. 

Ha ez most nem fér bele, akkor irány a Youtube, Dunát lehet rekeszteni olyan vloggereből, akik segítenek neked apró trükkökkel. El sem hiszem, hogy ezt írásba adom, de migrénes napokon vagy ha más miatt képtelen vagyok bármilyen értelmes tevékenységre, újabban én is szoktam ilyen videókat nézni és ha átlendülök egyes lányok stílusán vagy a Gucci öveken, azért nagyon klassz ötleteket lehet tanulni ezekből is. 

12. A helyszín és a kényelem

Ugye erről nem kell sokat mondanom? :) Apura vagy a négyéves kisfiadra ne adjunk nyakkendőt, csokornyakkendőt, akármilyen übercukik is benne, ha a málló városfalak közé vagy a Gellért-hegyre megyünk, te se nagyestélyiben gyere. A fenti és a további tippekkel lehettek stílusosak és csinosak egy laza szettben is.

13. Öltözzünk ki! 

Ebben éppen ellentmondok a fentieknek: tervezhetjük a fotózást egy brutál csinos ruhád köré is. Éppen attól lehet ütős a sorozatunk, hogy természetes közegben fogunk fotózni, de mégis egy elegánsabb hangulatot szeretnél. Erről viszont előtte egyeztess a fotósotokkal, nekünk is így kell készülnünk fejben. 

14. Cipő vagy mezítláb? 

Ne feledkezz meg a cipőről sem! Legyen kényelmes és a helyszínhez illő (vagy ha magassarkúban jönnél, egyeztess előtte velem, ld. 13. pont). Vagy éppen a másik véglet: fotózzunk mezítláb! Imádom a pici gyerektalpacskákat és a családi közös fotókon is jól mutat! 

Tipp: a párodat mindenképpen készítsd fel erre, tapasztalatom szerint amikor a mezítlábas ötlet előkerül, a férfiak hét világba futnak. Előtte este finoman jelezd, hogy lehet, hogy most van itt az ideje egy kis pedikűrnek. :)

Családi fotózás Budapest
Csak halkan mondom: a sárga esőkabát BÁRMIKOR jöhet! Imádom! Lehetegy kiegésztíő, de van, hogy az lesz a főszereplője a képnek.

15. Csak kényelmesen! 

Az, hogy milyen ruhát viselsz, szépen titkokban fogja a te viselkedésedet is befolyásolni. Ha egy otthoni fetrengős fotózást tervezünk, bújjatok farmerba, de a húgod esküvőjére vett, “ultimate” maxiruhádban ehhez nem biztos hogy kedved lesz. Mindkettő jöhet, sőt, ha otthon vagyunk, át is öltözhetsz, csak érdemes így kalkulálni a ruha kiválasztásakor. 

16. Csíkok és minták 

Ha fel akarjuk dobni a szettet valamivel, érdemes játszani kicsit a mintákkal és a színekkel. Nem egy fekete-fehér vastag csíkos ruhára gondolok, hanem olyan finom mintákra, amiket szinte észre sem veszel. Apára adhatsz egy fehér-halványkék csíkos inget, a baba viselhet valami árnyalatban hasonló kisruhát, te pedig lehetsz egy egyszínű felsőben vagy éppen fordítva. 

17. Minták, minták

A 15. pontban említett “ultimate” ruhád, ami lehet egy mély, dzsungeles-virágos mintás ruha vagy egy finom csipkeruha, amiben például gyönyörűen mutat a várandós pocakod. Ha van egy ilyen központi ruha, akkor a többiek számára színben passzoló, de egyszínű ruhát érdemes adni, mert ha mindannyian mintásban vagytok, elveszik majd az egységesség. 

Gyerekfotózás Budapest
Nézd csak, hogy játszottun itt a színekkel: a szürke és a halvány rózsaszin pici and the city ruhák a főszereplők, de ea keretet a piros korlát és a piros cipőcske adják meg.

18. Szélfútta hajak

Imádon, ha egy kis szellőben a pici lányok vagy az anyukák haját fújja a szél, fantasztikus dinamikát, érzelmeket, mélységet ad a képeknek. A kislányok hajánál érdemes ezt is megtervezni, dobj be egy fésűt, pár extra csatot, hogy többféleképpen is lefényképezhessük azokat a puha fürtöcskéket. 

És végül a legütősebb megoldás, ha öltözékről beszélünk: a pucér babák :D

19. Kiegészítők

Úgy veszem észre, hogy itthon, Magyarországon kicsit bátortalanok vagyunk ebben, pedig egy szuper kalap, egy sál kiemelheti a kislányod nőcisségét vagy huncutságát, a te szépségedet, a kisfiad vagányságát. 

Természetesen minden családi fotózás előtt állok szeretettel a rendelkezésetekre, szívesen segítek akár egy skype-os videóbeszélgetés keretein belül megtervezni a ruháitokat. Megérni, hidd el! 

Szeretnél még több ilyen cikket olvasni, elsőként értesülni a kampányokról vagy a készülő könyvemről? Szeretnél olyan tippeket olvasni, ami mások számára nem érhető el? Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy küldhessem!