Oldal kiválasztása

Oké, oké, értem, hóban fotózni nagy kaland (leszámítva, hogy nagyon hideg tud lenni), sőt, a játszótér is remek helyszín lehetne, ha nem kéne a gyerek után futkoni és nem lennének ezren minden alkalommal, akiket nem szeretnél feltétlenül a képen látni. Így anyukaként, főleg az őszi-téli időszakban mégis a legtöbbent bent fotóznánk.

A lakásban fotózni viszont elég trükkös. Ahány otthon, annyi fény,  ahány napszak, annyit megoldandó helyzet. Ráadásul szerintem legtöbbünknél nincs mindig patika-tisztaság (ha nálad az van, kérlek, oszd meg velem, hogy csinálod), és a gyerekek sem a legmenőbb zara melegítőben feszítenek egy átlagos délutánon (ha nálad mégis, ismét kérlek: írd meg, hogy csinálod! :))

De mégis arra bíztatlak: fotózz bátran otthon is. Mert ott történik az élet, az otthontok a térképe, a díszlete annak, akik vagytok, ahogy éltek.

Íme három egyszerű tipp, ha belevágsz: 

  1. Pakolj el. Igen, tudom, hogy épp az előbb mondtam, hogy a legtöbbünknél nincs élére állítva minden otthon, hiszen ott ÉLÜNK, és nem is kell az egész lakást tisztára suvickolni. Keresd meg a legjobb fényviszonyokat otthon (nem tudod, hogyan? Olvasd el a rövid kis útmutatómat itt) és pakolj el azon a részen. Elég, ha elteszed a vasalnivalókat, a ruhaszárító állványt, kicsit elpakolod a játékokat. Csak akkora helyen pakolj el most, ahol éppen fotózni szeretnél. Apró, már-már butácska ötlet, de hidd el, megéri.
  2. Mozdulj! Kísérletezz azzal, hogy a legtutitbb fényviszonyok között legózó, olvasgató gyerekedről (tudom, tudom, bilibe lóg a kezem) többféle szemszögből fotózol. Próbáld ki madárperspektívából, felülről. Hasalj le mellé. Fókuszálj a részletekre. Nézd meg, milyen a háta mögül fotózni, lehet, szuper sziluettes képet kapsz.
  3. És a Number One: azt a fényt használd, ami éppen van. Én a mai napig fotós édesapám idegeire megyek azzal, hogy azt vallom: azzal dolgozunk, amink van. Ő még egy olyan iskolán nőt fel, amit vakuk, fényterelők, kellékek uralnak. Én pedig a kezdetektől azt vallom, mert szerintem gyerekeket, családokat, főleg mindig más és más körülmények között nem lehet úgy, ha meg akarod változtatni, azt ami éppen adott. Csak úgy lehet boldogulni és stresszmentesen fotózni, ha abban látom meg a lehetőséget, ami éppen van.
    Keresd meg otthon a kedvenc ablakod, próbálj ott fotózni. Ültesd a csemetét szemben vagy 45 fokban az ablak elé és kísérletezz, játssz! Tartsd észben, hogy nem biztos, hogy ott lesz a legjobb fény a fotók szempontjából, ahol a legtöbb fény jön be. Próáld ki egy másik ablaknál, egy másik helyiségben is, nézd meg, melyik lett a kedvenced.

+1. Ne stresszelj. Ha ma nem jött össze, sebaj, majd holnap. Ez az egész egy játék és nem feladat. Pár alkalom után már jobban fog menni, már tudni fogd, melyik napszakban, melyik ablaknál lehet a legjobban fotózósat játszani.