Oldal kiválasztása

Sokan, sokfélék vagyunk, sokan szeretitek a műtermi fotózást, akár minimál berendezéssel vagy szép karácsonyi/tavaszi/szülinapi hangulatban. Van, aki a városi, parkos fotózásokat részesíti előnyben közületek, de sokan hívtok engem és a szuper ügyes kollégáimat is otthoni fotózásra.

Akik ez utóbbit képviseljük, amolyan dokumentarista, lifestyle hangulatban, sok mindenben hasonlítunk.

Összegyűjtöttem 10 saját szempontot, ami segíthet nektek, ha ilyesfajta történetmesélős fotózást szeretnétek.

1. Nem szeretjük a beállított pózokat.

Én speciel alkatilag képtelen vagyok megmondani akár felnőttnek, akár gyerkőcnek, hogy milyen pózba és hogyan álljon. Nagyon rosszul érzem magam, ha olyan helyzetbe kerülök, ha a szülők elkezdik elrendezni a helyzetet. Persze egy pici mindig kell, de egy kis játékkal vagy bolondozással lehet ezen enyhíteni, ha már ilyen szituációba keveredtük (szerencsére egy kezemen meg tudom számolni, hogy a négy év alatt hány ilyennel találkoztam.)
De azt is tudom,  hogy a nagyik azért szeretik a picit rendezettebb családi képeket, amit én csak “kanapés” fotóknak hívok. Itt egy minimális elrendezés szokott lenni, de szinte észre sem fogjátok venni! :)

2. A fagyizás/játszóház beígérése nem fog működni

Ez viszont már többször előfordul. Bevallom, van olyan, hogy a gyerekek aznap vagy a fotózáson belül éppen abban az öt percben nem olyan együttműködőek, főleg az  elején, ilyenkor volt már, hogy örültem, hogy a fotózás végére be volt ígérve a fagyizás.
Ez azonban néha félelmet kelthet a gyerekekben: “mi van, ha nem tudok jól viselkedni és nem lesz meg a jutalom?”,így inkább a fotózás előtt készüljetek egy apró ajándékkal, egy kis párszáz forintos meglepivel, egy mini legóval, egy kifestővel vagy ujjfestékkel. Ha a gyerekek az elején meg vannak illetőve és nehezebben oldódnak, be tudjuk vetni azt az új játékot: együtt megnézzük, eldicsekednek vele, akár el is kezdhetünk festeni közösen!

3. Minden gyerek bolondozik. És néha dacol.

A legtöbb aggodalom, amit megosztotok velem a fotózás előtt (khm..vagy utólag bevallva:)) az az, hogy a gyerekek aznap rossz passzban lesznek, nem tudunk velük együttműködni, vagy éppen rájuk jön az “ötperc”. De tudod mit? Az nem baj!! Sőt, ezekből lehetnek a legjobb képek! Engedjük meg nekik, hogy kieresszék a gőzt (hidd el, picit ők is izgulnak a fotózás előtt). Hagyjuk, hogy bevonjanak engem is a játékba, szívesen fogócskázom vagy legózok velük. Igen, ezzel elmegy egy kis idő a fotózásból, de hiszen azért vagyok ott! Ráadásul nem időre dolgozom és nem is megállás nélkül fogok kattintgatni. Szóval hajrá, kezdődhez az őrület! 

 

4. Egy a fontos: élvezd minden pillanatát!

Akkor fognak jó képek készülni, ha a fotózás előtt elengedsz minden feszültséget, ha nem akarod a helyzetet irányítani, ha nem fogsz azon izgulni, hogy lesznek-e jó képek. Ezt bízd rám nyugodtan, biztos vagyok benne, hogy lesznek! Neked egy feladatod lesz: légy jelen és élvezd a családoddal töltött idő minden pillanatát.
Egy ilyen családi fotózás nemcsak azért jó, mert lesznek olyan képek, amiket örökül hagyhatsz a gyerekeknek, hanem egyben egy szuper családi program is, ahol garantáltan nem fogod elővenni a telefonodat (apa sem remélhetőleg:)), hanem csak egymásra fogtok tudni figyelni!

5. Az őszinte mindig szebb, mint a tökéletes

Kérlek, engedd el azt is, hogy minden képen szépen kell mosolyogni vagy a kamerába nézni. Tudom, hogy az elején nem tudjátok, mit kell csinálni, hova kell nézni. Erre, amikor kérdezitek, egyet szoktam mondani: minden úgy jó, ahogy van, ha pedig valami mást szeretnék, fogok szólni :)

6. Neked is ott kell lenned.

Tudom, hogy néha jobban szeretnél elbújni és az ajtóban ezzel fogadtok, hogy inkább a gyerekek legyen a központban. Fáradt vagy, karikás a szemed, a fodrász 3+ hónapja látott utoljára, nem volt időd vasalni és a sarokban kupacban áll a vasalatlan. Persze hogy így van, hiszen akár pici, akár nagyobb gyerekek vannak a családban, ők mindig fontosabbak, mint a tökéletesre fésült frizura. Nem baj, ha karikás a szemed, de ha élvezni fogod az együtt töltött időt, ennek az öröme túlragyog minden fekete szem alatti karikán, hidd el, elég sok ilyet láttam már. :) 
A gyerekek később viszont nagyon hiányolni fogják a rólatok készült képeket, anyát, apát, együtt benneteket szeretnének majd látni.
A másik fontos szempont, hogy miért ne bújj el a kamera elől, az az, hogy a gyerekek énképe most alakul, amit egy dolog befolyásol, de az nagyon: amilyen példát lát tőled. Ha azt látja, hogy szorongsz a “babaháj” vagy karikás szemed miatt, ő is ezt fogja továbbvinni. Mutass nekik példát azzal, hogy félreteszed a tökéletes iránti szándékodat és abban leszel boldog, ami éppen van.
Tudod, lehet, hogy nem látod magad éppen bomba formában, teljesen megértem :), de olyan jó lesz utána azt látni, hogy ott vagy te is a képeken a gyerekekkel.

Apukák, a fenti sorok nektek is szólnak ám! Tudom, hogy ti nem valljátok be, hogy picit szorongtok a kamera előtt, de kérlek, gyertek bátran, játsszatok a gyerekekkel ti is!

családi fotózás budapest

7. Igenis fontos, mit viselsz

Egy műtermi fotózás megtervezésénél biztosan fontos szempont, hogy milyen ruhákat viseltek, hiszen a sterol háttér előtt ennek nagy jelentősége van, ugyanígy a berendezett műtermnél is jó, ha passzolnak a ruhák a háttérrel. De az otthoni fotózásnál is fontos lehet, hiszen ha olyan, hangulatban és árnyalatban hasonló ruhákban vagytok, sokat emel a képek hangulatán. (Erről a fotózás előtt minden ügyfelelmnek küldök egy részeletes útmutatót.)

8. Miért kerül ennyibe a fotózás?

Na igen. Tudom, hogy soknak tűnik, de azt is tudom, hogy amikor fotóst választotok, jól szeretnétek dönteni. (Hogy hogyan tudod a legjobb fotóst kiválasztani? Iratkozz fel erre az ingyenes kalauzomra és minden szempontot megosztok veletek, hogy ha már rászántok egy összeget, az többszörösen megtérüljön.)
De miért is kerül ennyibe?
Tudom, hogy nem szándékosan teszitek, hanem valahogy ösztönből jön, hogy hajlamosak vagyunk azt gondolni,  hogy a fotózás csak abból áll, hogy odamegyek és lenyomom a gombot. Tudom, mert más szolgáltatóknál én sem mindig gondolok bele, hogy mennyi minden áll mögötte.

Mi fotósok a fotózás után háromszor-négyszer annyi időt töltünk a képek retusálásával, mint maga a fotózás. Adózok. Fizetem a könyvelőmet. Két programmal szerkesztek, egy harmadikkal a fotókönyveket. Egy ügyfélkezelő, egy képválogató rendszer segíti a munkámat. (Igen, mind havi többezer forint). Tárhelyet és domaint fizetek, honlapot szerkesztek, a saját marketingesem, sales-esem, képkeretezőm, ügyfélszolgálatosom, tartalomfejlesztőm vagyok. Fizetem a grafikust, az asszisztenst, aki néha elhozza a képeket és a könyveket a nyomdából. Évente kell vennem újabb és újabb külső tárhelyet a fotóknak. Hírlevelet írok, posztokat szerkesztek, blogot írok. Most éppen egy könyvet is nektek (huppsz! :)) Csomagolok, postára és csomagautomatákhoz szaladgálok vagy személyes átadásokra. Van egy fotós felszerelésem, vázzal, objektívekkel, memórikártyákkal, vakuval, elemekkel, aksikkal. Most épp egy új fotóstáskára is gyűjtök. :) Azt mondtam már, hogy heti 7 napot dolgozom és szabit kell magamtól kivennem, ha egy fél hétvégi napot a fiammal szeretnék tölteni? Vállalkozóként, főleg, ha az ember imádja a munkáját, mindig van mit tenni. :) Mondjam még? :))

9. Alig várom a visszajelzéseteket!

Nem tegnap kezdtem a fotózást, de még mindig, minden alkalommal, amikor leadom nektek a képeket, izgatottan várom a visszajelzéseteket. Igen, minden alkalommal, még mindig. Amikor a képek leadása után pár perccel jön egy email azzal, hogy “Ági, úristen, mág végig sem néztük a képeket, de már most imdájuk az összeset!”, akkor gondolatban, néha igaziból is, körbetáncolom a szobát. Mert ezért csinálom. Hogy örömet okozzak nektek. Ez jelenti a mindent, ettől kelek fel minden reggel úgy, hogy alig várom, hogy ideülhessek a géphez.

10. Az ajánlás MENŐ!

Az internet sötét oldala egyre inkább előtérbe kerül, egyre több olyan család van, akik azt kérik, hogy ne tegyem közzé a képeket. Megértem. Így minden alkalommal, amiror ajánlást írtok akár a Facebook oldalamra, akár a honlapomra, iszonyú sokat jelent nekem. Nemcsak azért, mert ezzel más családok is megismerhetik a munkámat, hanem mert akkor tudom, hogy tényleg fontos volt a számotokra az együtt töltött idő és az öröm, amit a képekkel okoztam. Itt írtam egy másik bejegyzést arról, milyen sokféle módon tudsz visszajelzést adni akár az én, akár más fotós munkájáról, akivel fotóztatok. És minden ajánlásért őrült hálásak vagyunk!

Szeretnék még több ilyen cikket olvasni, elsőként értesülni a kampányokról vagy a készülő könyvemről? Szeretnél olyan tippeket olvasni, ami mások számára nem érhető el? Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy küldhessem!