2014 óta a fotózásból élek. Nem tagadom: abban a szerencsés helyzetben voltam még akkor, hogy talán éppen akkor zajlott egy paradigmaváltás: a műtermi farmeros fehér pólós családi fotók és a giccses kellékekben hajtotgatott újszülöttek után eljött az igény valami természetesebbre.

Én akkor léptem fel az “életképszerű”, természetes családi fotózás ötletével, amikor még e műfajt csak néhányan űztük. (Még többet a fotózás műfajairól)

Az elmúlt 6.5 évben megtöbbszöröződött a konkurenseim száma, nemcsak a fotózásból megélőké, de konkrétan abban az irányzatban is, amit én képviselek: a “lifestyle”, picit a dokumentarista fotózás felé mutató stílusban készült családi fotózás berkeiben is.

Az, hogy a fotózából élj meg, iszonyú izgalmas. Számos előnye van és ha rajtam múlik, még jó ideig nem cserélem le semmire. :) Teljes mértékben magunk osztjuk be az időnket, elképesztően aranyos emberekkel dolgozunk nap mint nap, csomó cuki babakéz simogat (persze aki családokkal dolgozik :)), de például az ételfotósoknak sincs rossz dolguk vagy akik esküvőkön buliznak a násznéppel.

Viszonylag kis befektetéssel elindítható (ha nem nyitsz saját műtermet) és rengeteg lehetőség van ma már, hogy fejlődj.

El tudod kezdeni a főállásod mellett részmunkaidőben, hétvégeken, magad válogathatod meg, hogy kikkel dolgozz.

De azért felvillantanék pár dolgot, nem elrettentésként, hanem átgondolásra: ezek mellett is menne?

 

1. FOTÓSKÉNT SAJÁT MAGAM OSZTOM BE AZ IDŐMET. 

Igen is és nem is. Amíg kezdő vagy, úgyis el fogsz vállalni mindent, mert imádod, mert tapasztalatot szeretnél szerezni és mert nem mersz és nem tudsz még nemet mondani. Ez azt jelenti, hogy minden hétvégén dolgozol majd. Esélyed sincs elmenni egy szombati piacra, strandra, túrázni, egy egésznapos biciklitúrára. Amíg pedig a barátaid a munkahelyükön dolgoznak hétköznap, te akkor is dolgozol. Vagy ha okos vagy és csinálsz magadnak szabadnapokat hétköznapra, akkor is egyedül leszel, mert minden barátod dolgozik. Arról meg nem is beszéltünk, hogy a gyerekekkel mikor vagy?

Amikor pedig már van pár év tapasztalatod és azt gondolod, na most már megengedhetnéd magadnak, hogy ne vállalj el mindent, akkor pedig azért fogsz mindent elvállani, mert imádod csinálni.

Persze lehet azért ezt máshogy is, de ügyesnek és tudatosnak kell lenned abban, hogy hogyan osztod be az idődet. (Nézz körül a blogban, több helyen is írok majd erről.)

2. A FOTÓZÁSSAL MEGKERESETT 100 Ft-tal KERESTEM 100 Ft-ot. 

Bocs, de nem. Ebből fizeted az adódat és az egyéb járulékokat. A könyvelődet. A domain címedet és a tárhelyed. A hirdetéseket. A felszerelésed, mert azt használod és elhasználódik. Az autódba az üzemanyagot. Az internet-előfizetésed. A köszönőkártyákat a csomagba. A nyomtatást. A fotók postázását. A szoftvereket, amiket használsz. A telefonszámlád. Az asszisztensed, ha van. A képzéseket.

Azt gondolod, hogy 60 perc alatt kerestél 50 000 Ft-ot. Aztán belegondolsz, hogy utána még mennyi idő, amíg leválogatod a képeket, retusálsz, egyeztetsz előtte-utána, nyomdába és postára küldesz.

3. “SOKAN MONDJÁK, HOGY JÓ SZEMEM VAN A FOTÓZÁSHOZ. AKKOR FOTÓS LESZEK.”

A jó szem nem elég, viszont anélkül is nagyon nehéz lesz.

Először is a tehetséged mellé meg kell tanulnod a szakmai alapjait. Papírt kell szerezned.

Meg kell tanulod vállalkozónak lenni, marketingesnek, webfejlesztőnek, stb.

A tehetség csak töredéke a sikerednek. NAGYON pici töredéke. Elhivatottságra, szorgalomra, kitartás, türelemre, küzdésre van szükséged, hogy évek után is boldogulj vagy hogy egyáltalán kiemelkedj a 10 millió fotós országában a 10 millió fotós közül.

Ráadásul ha elvégeztél egy csomó tanfolyamot, lazát, hivatalosat, hosszút, rövidet, még mindig csak technikailag tisztességes felvételeket fogsz csinálni.

Tehát: ha nem vagy kiemelkedő szemmel, tehetséggel megáldott művész, attól még lehetsz jó “iparos”, ahogy én hívom, de akkor kell hozzá az üzleti érzék vagy legalább a szándék is. Ha van némi egyediség benned, van egy jó stílusod és mellérakod a vállalkozói szemléletet, nyert ügyed van.

4. IMÁDOD A MŰVÉSZI FELVÉTELEKET. AZ ÜGYFELEID IS IMÁDNI FOGJÁK. 

El kell, hogy keserítselek. A fotózás jó nagy része iparosmunka. Tisztességgel elvégzed a feladatod: imádnivaló, felismerhető, közösségi felületeken megmutatható képeket csinálsz a családokról, emberekről. A művészkedős képeket nem biztos, hogy fogják kérni, mert az NEM RÓLUK SZÓL. A művészi fotóid RÓLAD szólnak. Persze minden sorozatba belecsempészhetsz egy-egy ilyen képet, de nem biztos, hogy ezek lesznek a családok kedvencei. Ha pedig ilyenre vágysz, vegyél ki szabit és alkoss! Fantasztikusan meg fogja lendíteni a kedvedet akkor is, ha már évek óta fotózásból élsz.

5. HA VAN EGY MENŐ OLDALAM, AKKOR ÖMLENI FOGNAK AZ ÜGYFELEK. 

Igen, akkor, ha az a menő weboldal használható is az ügyfelek szempontjából. Ha informatív. Ha rendszeresen teszel ki új tartalmakat. Ha oda valahogy irányítod a vevőidet. Hogyan? Kell hozzá közzösségi oldal. Folyamatos jelenlét. Több felületen egyszerre. Kapcsolatok, linkek. Mondjam még? Egy drága, menő weboldal lehet az alap, amire építkezhetsz, de önmagában nem elég.

Amíg kezdő vagy, legyen egy tisztességes, letisztult, ízléses, igényes weboldalad, de nem érdemes milliókat fizetni érte. Később is ráérsz majd erre.

6. A FOTÓZÁS SZÁMOS LEHETŐSÉGET AD, HOGY PASSZÍV BEVÉTELED IS LEGYEN. 

Hiszen egy idő után elkezd szorítani az időhiány vagy csak ideje lecserélni a tavalyi Audit egy Teslára.

Elgondolkozol: kellene ide egy jó passzív jövedelem. Utánanézel, ezt találod: indíts blogot. (Évek melója, mire olyan olvasottságot elérsz, hogy havi párezer Ft bejöjjön és micsoda meló egy blogot felfuttatni!). Árulj stock fotókat. (A stock fotó oldalaknak elég szigorú a szűrőrendszerük, megadott technikai szempontoknak kell megfelelni, a tartalmak, amiket feltöltesz pedig korántsem biztos, hogy népszerűek lesznek. Igen, van, aki ebből él, de ő főállásban stockfotókat készít. Ellenkező esetben havi párezer forintra számíthatsz jó esetben is.) Írj tanfolyamot. (Írj. De akkor olyat írj, amit még nem írtak meg mások, amire tényleg szükség van. Számolj párheti munkával, ha nem akarsz vackot kiadni a kezedből. Aztán még el is kell adnod. Ugye van egy párezres vevői bázisod, hogy megvegyék?) Legyél influenszer. (Ezt most nem bontom ki. Úgyis tudod.) Csinálj Youtube csatornát. (Lásd a blognál, plusz hozzájön, hogy illene most már 2020-ban minőségi videókkal előrukkolni, nem pedig egy a nappaliban, a laptopod mikrofonjával felvett valamikkel.) Adj el printeket. (Hajrá.)

7. FOTÓSNAK LENNI CSAK A FOTÓZÁST JELENTI. 

Remélem, ezt nem kell nagyon fejtegetnem, hogy miért nem igaz. Hiszen talán sejted, hogy még a képeket le kell válogani. Retusálni. Elküldeni. Számlázni. Blogolni. Új ügyfeleket szerezni. Folyton új és új módokon, mert ami tegnap működött, ma már nem biztos, hogy fog. Egész nap emailezni a potenciális ügyfelekkel. A felszerelésed karban tartani. Könyvelni. Tervezni. Egyszóval: egy vállalkozást kell üzemletetned! Lesznek napok, amikor esélyed nincs a fényképezéssel, de még a retusálással sem foglalkoznod. Mert annyi minden más feladatod van. Ahhoz, hogy fennmaradj éveken keresztül sikeres legyen a vállalkozásod, vérbeli vállalkozói szemléletre van szükséged. Tudnod kell munkát szerezned, tudod kell felállni, ha valami nem működött, tudnod kell bírni a napi stresszt és feldolgozni azt, hogy lesznek hónapok, amikor kiugrik a bankszámlád plafonja és lesznek olyan hónapok is, amikor 3 000 Ft bevételed lesz. De az a jó hír, hogy ez utóbbira fel tudsz készülni, sőt, kihasználni ezeket a csendes hónapot, a fenti elrettentő napi rutinra pedig szuper rendszerek és automaitzálási folyamatok vannak, illetve sok mindent ki is szervezhetsz.

8. HA SOK KÉPET KÉSZÍTEK, BIZTOS LESZ KÖZTE JÓ, ÍGY MI BAJ LEHET?

Ezt a nagybácsid vagy az unokaöcséd is meg tudja tenni. Mégis mitől leszel te akkor profi fotós? Hogy tudatos vagy. Nem véletlenszerűen fotózol, hátha lesz közte jó. Tudod, hova állj, mit állíts be, tudod, mit szeretnél látni és tudod, azt hogy érd el. Sőt. Az exponálás pillanatában azt is tudod, hogyan fogod szerkeszteni a képet. Elárulok egy titkot: amikor elkezdtem fotózni, egy normál családi fotózáson 300 képkockából lett 30 jó (értsd: amit át mertem adni az ügyfeleknek.) Az elmúlt időkben már a 300 képből 200-250 jó, ebből válogattam le azt a 120 képet, amit átadtam megmutatni. Ez most még kevesebbre csökkent, mert más más szempontok szerint válogatok, hogy így ma már sokkal kerekebbek a történeteim, amiket elmesélek a családjaimról.

9. HA VAN DRÁGA PROFI FELSZERELÉSED, MÁR PROFI LESZEL.

Amikor elkezded a szakmát, teljesen felesleges megvenni a legmenőbb felszerelést. Nem fogsz tudni jobb képeket készíteni, nem fogod tudni a kompozíciós szabályokat, ismerni a fényt, nem fogsz tudni jobban kommunikálni akkor, ha van egy 6 millió forintos Leicád 2 obijektívvel. Persze ha megteheted, hogy első gépnek megvedd, tedd meg. De nem görcsölj azon, hogy neked csak egy Canon 600D van a 5D helyett.

Ráaádsul amíg nincs évek tapasztalata a kezedben, a szemedben, addig nem fogod tudni kihasználni a profi gépek lehetőségeit.

Tudod van az a mondás, hogy ahogy az írógép sem tud regényt írni, úgy a fényképezőgép sem tud önmaga jó képet készíteni. Tartsd mindig szem előtt ezt.

10. A PHOTOSHOP MAJD MINDENT MEGOLD.

Kicsi hasonlít a 8. és 9. ponthoz. Sajnos rossz képből nehéz jót csinálni, sőt, nem is lehet. Közepesen elfogadható fotóból már lehet picit javítani, de nálam az az alapszabály, hogy a Photoshop csak arra való, hogy a jó képből még jobbat csináljon.

Amikor már egy idő óta fotózol, eggyé válasz az editálási, szerkesztési stílusoddal és már a kép készítése közben szinte látni fogod, milyen lesz a megszerkesztett kész kép.

Számomra a Photoshop (vagy Lightroom) ugyanolyan hozzávalója a kész képnek, mint a fény, ami eredetileg létrehozta azt az adathalmazt a memórikártyán.

11.  HA FOTÓS VAGY, CSAK JÓ ÜGYFELEID LESZNEK, SOSEM KELL MAJD VESZEKEDNEK A FŐNÖKKEL, ALVÁLLALKOZÓVAL, ÜGYFELEKKEL.

Súlyos tévedés. Persze ha ügyes vagy és a vállalkozásod elején meghatároztad, ki az ideális ügyfeled, önazonos vgay, azaz azt kommunikálod konzekvensen, amiben hiszel, ez magad köré fogja gyűjteni az álomügyfeleket. Egy idő után meg fogod tanulni, hogy a legeslegeselső emailből kiszúrd, ha valakivel nehezebb lesz, mint ahogy megszoktad.

De tévedés azt hinni, hogy nem fognak az ügyeleid hajmeresztő kérdésekkel előállni vagy egy 50 000 Ft-os végösszegnél 350 Ft-on problémázni. Néha nehéz lesz szót értened az alvállakozóiddal: a nyomdával, futárokkal, bankkal, webfejlesztővel, stb.

12. HA AZT CSINÁLOD, AMIT SZERETSZ, SOSEM FOGSZ KIÉGNI. 

Megint csak azt mondom: ha ügyes vagy, megelőzheted. Tervezéssel, kiszervezéssel, nemet mondással. Én évekig a januárt ágyban töltöttem, mert a november-december annyira leszívott, Netflix hónapnak hívtam ezeket a heteket. Aztán megtanultam elengedni, amit el kell, visszautasítani dolgokat, megtanultam a szorongásos, rettegős feszültsé helyett (“Vajon lesz elég pénzem, elég ügyfelem? Miből fogom kihúzni márciusig?”) az örömöt és valamiféle egyensúlyt a középpontba helyezni. Így idén nemhogy nem omlottam össze januárra, de annyit dolgoztam, olyan termékeny voltam, mint máskor egy év alatt. 

13. HA AZ ÁRAKAT LEJJEBB VISZED, MAJD TÖBB ÜGYFELED LESZ.

Kérlek, ne tedd. Ne akciózz (nagyon és mindig), nem menj a szakma átlagára alá. Elrontod ezzel a saját márkádat és a többiekét is. De erről külön könyvet lehetne írni, most csak arra kérlek: ne gondolod, hogy az árakció és a bónuszbrigádos 5 000  Ft-ért családi fotózást út az egyetlen, hogy ügyfeleid legyenek. Nem, még akkor sem, ha kezdő vagy. 

Ezt vidd haza magaddal ebből a cikkből: 

  • fotózásból megélni iszonyú izgalmas, változatos, inspiráló, ha nem így gondolnám, nem segítenék nektek ezen oldalon keresztül. 
  • De mellette jó üzletmebernek is kell lenned. 
  • A tehetséged és a felszerelésed önmagában nem elég, csak a “fűszerkeverék” egyes elemei. Együtt kell legyen benne ezek mellett a szakmai tudásod, a tanulásra való hajnlandóságod, a stessztűrő képességed. 

Szeretnéd megtanulni, hogy a tehetséged mellé hogyan tudod odatenni annak a bizonyos fűszerkeveréknek a többi összetevőjét is? Hogy hogyan lesz ebből egy stabil lábakon álló rendszer, ami a megélhetésed lesz? Írj nekem, segítek neked az utadon! 

Kezdd el máris!

Töltsd le a csekklistát, ami a legjobb sorvezetőd lesz a fotós vállalkozásod elkezdéséhez. 

Nem a netről ollóztam össze. Saját tapasztalat, rátok alakítva.