Ez a cikk egy hosszabb cikksorozat első tgaja: 10 dolog, amit bárcsak tudtam volna, mielőtt fotós vállalkozásba kezdek. 

1. Vállalkozó vagy alkalmazott? 

Nagy valószínűséggel ti, akik olvassátok ezt a cikket, már minimum egy munkahelyen tapasztalatot szereztetek. Ez nagyon fontos, nagyon sok mindent lehet tanulni, akár jó helyen dolgoztál, akár olyan helyen, ahol érezted, láttad, hogy nem jól csinálják, amit csinálnak. 

Vannak olyan született vállalkozók, akik az egyetemről kilépve, sőt, már a tanulmányaik alatt is sikeresen vállalkoznak. Róluk hallunk, mert tudják, hogyan hallassanak magukról. Viszont nem tudunk arról a sok száz esetről, ahol amolyan klasszikus módon indult a vállalkozás: munkahelyi tapasztalatok, fordulat az életben, pl. gyerekek születése, évekig fontolgatott, érlelgetett vállalkozás, majd a csendes és döcögős indulás. 

 

Robert T.  Kiyosaki, a Gazdag papa, szegény papa c. üzleti bestseller szerzőjének van egy kevéssé ismert könyve is: Mielőtt feladnád az állásodat – Gazdag Papa – 10 gyakorlati lecke, amelyre minden vállalkozónak szüksége van

Ebből a könyvből tanultam meg, hogy alapvetően kétféle embertípus van: a vállalkozó típus és az alkalmazott típus. Ez utóbbi mindig félni fog önállóan döntést hozni, önállóan dolgozni, felelősséget vállalni. Ő akkor lubickol, akkor van elemében, akkor tud a leghatékonyabb lenni, ha megmondják neki, mit csináljon, és esetleg a hogyan-t is. Míg a vállalkozó típus élvezi, hogy önállóan rendelkezik a döntései, a pénzügyei, a tervei felett, hogy csak önmagának tartozik elszámolással a tetteiért. Nem zavarja a magány. Persze, ez most csak egy durva összehasonlítás, de szerintem, ha belegondoltok, ti is érzitek a két embertípus különbségeit. 

Fontos, hogy tudd magadról: vállalkozó vagy alkalmazott típus vagy? 

Vállalkozónak lenni nem könnyű. Egy nagyon különleges fűszermix, sok-sok alapanyaggal. Lenned kell kicsit marketingesnek, cégvezetőnek – még akkor is, ha egyedül dolgozol – termékfejlesztőnek, grafikusnak, weblap fejlesztőnek, pénzügyesnek, pszichológusnak, raktárosnak, hr-esnek, tehát nagyjából mindenhez kell picit értened, amit egy nagyobb cégnél külön osztályok vagy felelősök látnak el. Legalább annyira kell értened hozzá, hogy tudd, mit szeretnél és mit várhatsz el, ha kiszervezed a feladatokat. 

Mindezek felett pedig természetesen értened kell a területhez, mellyel foglalkozol. 

Tudnod kell hiszti nélkül tűrni, hogy a bevételeid nem egyenletesek. Nehéz, hogy egyik hónapban dagad a pénztárcád, máskor ezer forintból kell egy hónapot kihúznod. Oké, ennek nem kell így lennie, ha ügyesen tervezel már az elejétől, de az sem szégyen, ha ez megesik. 

Tudnod kell, miért csinálod, hiszen nem lesz ott egy főnök, aki kirúg, ha reggel nem mész be dolgozni. Kell egy olyan szenvedély, ami adott esetben reggel 5-kor is kiugraszt az ágyadból, mert visz előre a tettvágy. 

Tudnod kell, hogy a szabadságodat magadnak kell kiadnod, és ha te is a szenvedélyes vállalkozók közé tartozol – mert vannak az iparos vállalkozók is, akiknek a vállalkozás csak pénzkereset, megteszik, amit megkövetel a feladat, de mégiscsak munkának tekintik -, bizony sokszor a hétvége is kárát látja. 

Ugyanakkor megtapasztalhatod, milyen az, amikor szerda reggel elmehetsz futni vagy hogy nem érted, mások miért vannak annyira oda a hurrápéntektől, mikor te még tolnád a munkát tovább. Átélheted azt a szó szerint mámorító érzést, mikor hétfőn úgy kelsz fel reggel, hogy “végre, kezdhetek dolgozni”. 

Szóval gondold át, hogy: 

  • felkészültél arra, hogy nem kapsz minden hónapban fix fizetést? 
  • neked kell minden döntést meghoznod, és senkit nem hibáztathatsz a rossz döntésekért? 
  • több területen is képezned kell magad, nemcsak a szakmádban, van benned ehhez elég kíváncsiság? 
  • van benned elég szenvedély, hogy felkelj minden reggel és dolgozz a vállalkozásodon, akkor is, ha nincs kötelező feladat? 

A vállalkozói lét nem könnyű, de ne hidd, csak buktatókból áll. Majdnem, mint egy kapcsolatban, számtalan kompromisszummal és lemondással fogsz találkozni, de legalább annyi öröm és elégedettség is jár vele.

Kezdd el máris!

Töltsd le a csekklistát, ami a legjobb sorvezetőd lesz a fotós vállalkozásod elkezdéséhez. 

Nem a netről ollóztam össze. Saját tapasztalat, rátok alakítva.