Ez a cikk egy hosszabb cikksorozat második tagja: 10 dolog, amit bárcsak tudtam volna, mielőtt fotós vállalkozásba kezdek. 

1. rész: Vállalkozó vagy alkalmazott? 

2020-ban, a koronavírus-járvány alatt, sokan, talán életükben először megtapasztalhatták, milyen otthonról dolgozni. De ne felejtsük el, hogy egész más a home office, ha készen kapott feladataid, határidőid vannak, mint úgy, hogy ezeket magadnak kell létrehoznod. 

Nagy önfegyelem és/vagy nagy mennyiségű szenvedély kell ahhoz, hogy:

  • vagy képes legyél leülni dolgozni akkor is, ha semmi kedved, fáradt vagy, inkább mennél vásárolgatni, edzeni vagy főzni,
  • vagy, hogy a heti 70. munkaóra után is képes legyél abbahagyni, felállni, hogy vásárolgass, eddzél vagy főzz. 

Fotósként az időd egy jelentős részét otthon fogod tölteni: míg a fotózás maga néhány óra csupán, a retusálásra és az üzletre kétszer annyit időt számolj.

Az otthoni munkavégzésnek számos előnye és hátránya lehet, döntsétek el, nektek melyik melyik.

Otthonról dolgozni csendes.

Túl csendes és magányos. Ez az esetek többségében előny, de mindenkinek vannak haszontalan napjai, amikor csak elcsevegne a kollégákkal kicsit lazább munkarend mellett. Ebben az esetben viszont nincs mellette senki.

Szerencsére fotósként, amikor ügyféllel vagy, megtapasztalhatod a nyüzsgést is egy fotózáson (kivéve, ha tárgy-, ingatlan-vagy ételfotós vagy :)), a többi idődben pedig kiélvezheted a csendet. 

Otthonról dolgozni kényelmes. 

Reggel pizsiben is nekiállhatsz és ha nem veszed észre, hogy szalad az idő, csak ebédkor öltözöl fel, ágyazol be. Persze, ha ez idő alatt a világot megváltottad, bánja a manó, hogy éppen pizsiben tetted.

Nekem ez sosem volt gond, sőt, én pizsamában jobban szárnyalok, mintha egy kiskosztüm bekorlátozná a gondolataimat, de van abban valami, amit a nagy öregek mondanak: még ha otthonról is dolgozol, ágyazz be, tégy rendet, öltözz fel, ne adj isten a lányok még egy sminket is feldobhatnak, mert még egy telefonbeszélgetésen is érződik, hogy összeszedettebb vagy ilyen körülmények között. 

Ráadásul fotósként amikor elmész otthonról, akkor is kényelmesben ruhában kell lenned, mert nincs annál rosszabb, mint amikor azért maradsz le egy jó pillanatról, mert a blézered túl szűk és nem tudtad felemelni a kezed :)

Ha bármilyen más vállalkozásod lenne, javasolnám, hogy heti 1-2 napot menj el egy kávézóba vagy közösségi irodába dolgozni, mert az új környezet új ötletekre sarkallhat.

Fotósként azonban az otthoni időd felét retusálással töltöd. Nekem személy szerint ehhez kell a megszokott monitorom, a külső tárhelyek, a megszokott körülmények és felszerelés. Ekkor még mindig választhatod, hogy az “üzleti napjaidat” töltöd külső helyszínen, de amúgy sok profi fotós (főleg akik utazásaikról készítenek kéepet, riporterek, stb.) kiválóan tud laptopról retusálni, mert muszáj is nekik. :)

Legyen elég helyed, ha otthonról dolgozol.

Alakítsd ki úgy az otthoni dolgozószobád-vagy sarkod, hogy kényelmes, világos, tiszta, rendezett legyen. Vigyázat, figyelj arra, hogy a monitorod megfelelő szögben álljon a fénnyel. A környékünkön szerintem én vagyok az a bogaras szerzet, aki éjjel sosem, nappalra pedig mindig lehúzza a redőnyt: imádom, hogy a nap süti délelőtt a hátam, de sajnos egy fikarcnyit sem látok a monitorból ilyenkor. 

A rendezett munkakörnyezet segít, hogy összeszedetteb legyél. 

 Nálam 7 év vállalkozás után jött csak el az idő, hogy a szanaszét hagyott papírfecniket rendszerezzem: mivel jelenleg is 3-4 különböző céget üzemeltetek, s ezek mindegyike kreatív terület és szolgáltatás, a gondolataim is olykor úgy szárnyalnak, ahogyan az ötletek, gondolatok, feladatok sokaságát rejtő papírfecnik. Tudom, mindig tanul valamit az ember. 

 Így a rendszerezésre mappákat vettem elő. Minden fecni megy a saját mappájába. Mivel kreatív (khm…szertelen?) gondolataimat nem könnyű igába hajtani, ez a mappás megoldás jelentett segítséget, hogy fegyelmezettebben, fókuszáltabban figyeljek egy-egy területre. Mindig csak azzal dolgozom, amelyik mappa éppen elől van. Apróság, de nekem mégis 7 évbe telt, mire áttértem erre a technikára.

Láthatjátok, hogy mindenki számára más módszer jelent segítséget, azonban érdemes időt szánni arra, hogy megtaláld, kitapasztald a számodra megfelelőt. Ezzel is segíted a munkád gördülékenységét, nő a hatékonyságod, illetve így egy-egy jó ötleted sem fog elveszni. 

Kezdd el máris!

Töltsd le a csekklistát, ami a legjobb sorvezetőd lesz a fotós vállalkozásod elkezdéséhez. 

Nem a netről ollóztam össze. Saját tapasztalat, rátok alakítva.