Néhány héttel ezelőtt hirtelen született egy ötletem: a dolgozó anyukáknak szerettem volna egy “dicsőségfalat” állítani pár fotó által. Néhány óra alatt összeállt az a több mint 30 fantasztikus dolgozó, vállalkozó anyuka közössége, akik mára a MOMents365 fotóprojekt aktív résztvevői. A projekt hivatalosan szombaton debütált, fogadjátok, kövessétek szeretettel a történeteinket, a fotóinkat és a sok-sok izgalmas meglepetést, amivel még készülünk.

“365 nap, napi 365 pillanat. Ez az, ahogyan mi dolgozunk. Otthon, egészen apró babák, örökmozgó totyogók, huncut kópék mellett. Ki hajnalban, ki alvásidőben, ki éjjel, sokan mindhárom időszakban. Közte játszóterezünk, óriásokká vagy törpékké válunk, kartondobozokban vonatozunk, fél kézzel betesszük az ebédet a sütőbe, a lábunkkal gyorsan elmaszatoljuk a kövön azt a joghurtfoltot. Fülünkön a telefon és nem értjük, miért nem szól bele senki. Ja, mert elfelejtettünk tárcsázni.

Nem akarunk hősként tetszelegni. Mert nekünk ez így természetes, nekünk ez így jó. Ahogyan alkotni is jó. Létrehozni valamit a semmiből, amiről a gyerekek előtt álmodni sem mertünk. Függetlenek lenni. Legalábbis azt hisszük. Hiszen a mi főnökeink a gyerekeink. Tőlük függ, hogy mikor dolgozunk. De mi választottuk és imádjuk ezt a fajta életet. Bár egy kiadós alvás ellen nem tiltakoznánk…”

A fotók és az azokhoz tartozó történetek által mintát, példát adunk azoknak az édesanyáknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak visszamenni a régi munkahelyükre az első, második, többedik gyermekük születése után.

Szeretnénk megmutatni, hogy talán most, ezzel a helyzettel jött el az idő, hogy megvalósítsák régóta dédelgetett álmaikat.

Példáinkon keresztül megmutatjuk, mi hogyan dolgozunk. Hogyan lehet összeegyeztetni a naponta akár óránként váltakozó szerepeket: anyából vállalkozónő, onnan újra anya, majd feleség, oda-vissza, 24 órában folyamatos váltásban. A projektben szereplő édesanyák elmesélik, milyen nehézségeik voltak a vállalkozásuk létrehozása és a család összeegyeztetése kapcsán, milyen megoldások váltak be nekik, milyen fajta segítség jelentette, jelenti a stabil hátteret.

A történeteken keresztül kirajzolódik az is, milyen megélni az első, majd a többi gyerkőc születését, az anyává válást. Hiába tudjuk előtte, hogy minden más lesz, erre előre nem lehet felkészülni. Erőt adunk a hozzánk hasonló édesanyáknak, elmondjuk: nem vagy egyedül, ezen mindenki átesik.

A fotóprojekt egy október végi kiállításban csúcsosodik, melynek anyagát a helyszíni portrék, a stúdiófotók és az édesanyák történetei adják.

Ehhez jelenleg támogatókat keresünk. A projektben résztvevők jelenleg önkéntes alapon dolgoznak minden szabadidejüket felhasználva.

A projekt egy alulról építkező társadalmi kezdeményezés, melynek célja, hogy egyesületté váljunk, hogy annak a keretein belül segítsük a vállalkozni szándékozó  vagy már vállalkozó édesanyákat emberi és üzleti találkozók, tanfolyamok, workshopok keretében.

https://www.facebook.com/moments365.hu

www.moments365.hu